Muziekcentrum Volta verhuist naar nieuwe wijk LionCity in Molenbeek

Max Wyckaert, Thomas Goossens
© BRUZZ
23/01/2024
Updated: 24/01/2024 19.24u

Volta, de experimentele muziekhub die vorig jaar moest verhuizen uit Studio CityGate in Kuregem, heeft een nieuwe locatie gevonden. Vanaf september 2024 vindt Volta tijdelijk onderdak in LionCity, een nieuw te ontwikkelen stadswijk op het terrein van de historische zetel van Delhaize in Molenbeek.

Muzikant Arne Huysmans richtte Volta in 2017 op in een antikraakpand in de Voltastraat in Elsene. Het groeide uit tot een plek om te experimenteren: een muziekcentrum met repetitieruimtes, concerten, workshops, opnames en residenties.

Maar al van bij het begin vormt huisvesting een uitdaging voor de organisatie. Twee keer moest de muziekhub al verhuizen. Een eerste keer in 2018. Toen vond Volta uiteindelijk onderdak in Studio CityGate, een door de gewestelijke ontwikkelingsmaatschappij Citydev gefaciliteerde, maar tijdelijke invulling van een oude medicijnenfabriek in Kuregem.

Daar moesten Huysmans en zijn organisatie vorig jaar opkramen. Even leek Volta een nieuwe thuis te vinden bij La Bodega in de Birminghamstraat, maar die piste liep dood. Op BRUZZ radio kondigde Huysmans dinsdag aan nu echt een nieuwe locatie gevonden te hebben. Volta trekt naar de historische zetel van Delhaize in de Ossegemstraat in Molenbeek.

Ahold Delhaize besloot die site in 2019 te verkopen en zijn logistieke en distributieactiviteiten samen te brengen in Zellik. Citydev kocht de gronden op om er LionCity, een nieuwe duurzame wijk, te ontwikkelen. In afwachting van de werkzaamheden aan die wijk vindt Volta er onderdak.

'Bestaande werking vertalen naar nieuwe site'

"We krijgen 2.500 vierkante meter ter beschikking," verklapt Huysmans. "We gaan eerst de hangar moeten ombouwen tot muziekcentrum, maar de bedoeling is om onze werking in Anderlecht naar die nieuwe context te vertalen," zegt Huysmans, die van de nieuwe plek geen steriele loods wil maken. "Het industriële van de site geeft karakter. Het is de bedoeling om die energie en geschiedenis ook te bewaren."

De verhuis staat gepland voor september 2024.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni