Peter Vermeersch (Flat Earth Society)

Guy Kokken

| Peter Vermeersch (links): "Het is zalig om voor de zoveelste maal aan een zoektocht te herbeginnen."

De vijf inzichten

Peter Vermeersch: ‘Maak groentesoep, een baslijn, een hoedje van papier’

Michaël Bellon
© BRUZZ
05/06/2024

Net als de mythische lyricus Orpheus maakt het Flat Earth Society Orchestra van band- en bendeleider Peter Vermeersch muziek waarvoor je uit de doden zou opstaan. Zijn levenslessen komen dan meteen goed van pas.

De bron opzoeken kan alleen tegen de stroom in
Het is zalig om voor de zoveelste maal aan die zoektocht te herbeginnen. Al dan niet zwemmend, voorwaarts of achterwaarts lopend en nieuwe zijpaden kiezend. In dezelfde categorie passen: “Tegenwind is ook wind, dat maakt voor een windmolen verder niets uit” en “Geen licht zonder weerstand.”

“Nice to be nice”
Dit stond in grote letters geschilderd op een drankbarak in Gambia. Het is ook een veelgebruikte afscheidsgroet daar. Simpel genoeg, en soms o zo moeilijk. Op straat knik ik steevast alle buren goeiendag. Ook diegenen die in nog geen tien jaar terug hebben gegroet, wat op de duur zelfs ietwat komisch wordt.

“De oppervlakte is onuitputtelijk” (Italo Calvino)
Dat zit hem in schijnbaar kleine dingen. Veel is verborgen in evidenties, vlak voor je neus. Met wat geluk vang je er een glimp van op.

“Vind je je zelfkritiek overtuigend?” (Max Frisch)
Op deze vraag van de Zwitserse schrijver Max Frisch heb ik nog steeds geen antwoord. Maar ik heb ondertussen wel geleerd dat een mens het onnavolgbare talent heeft om zichzelf ongemerkt voor de gek te houden. Proberen je eigen ikje te negeren, is misschien al een goed begin. En hoe raar het ook moge klinken, op een podium lukt me dat moeiteloos.

“People say nothing is impossible, but I do nothing every day” (Winnie-the-Pooh)
Zelf beperk ik mij tot het maken van dingen als groentesoep, een baslijn, een hoedje van papier, een dansje, en af en toe ook heel eventjes niets.

Flat Earth Society Orchestra en Lazarus spelen Orfeus op 6/6 in de KVS BOL, kvs.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Muziek , Podium , Flat Earth Society , peter vermeersch , KVS

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni