Ucci Why

Sephora Fadil

| Rappen begint voor Ucci Why met de juiste vragen stellen .

Kort gesprek

Rappen begint voor Ucci Why met de juiste vragen: ‘Geen lid worden van de club van 27'

Tom Zonderman
© BRUZZ
06/06/2024

“Heel lang zag ik overal het getal 555 verschijnen,” zegt de jonge Brusselse rapper Ucci Why, die vorig jaar debuteerde met het album 555 dharma. “Dus moest ik wel uitvlooien wat die cijfers betekenden.” Het kleine broertje van de duivel? “Haha, nee. Ik vond niks in de numerologie, maar ik zie er een teken van verandering in. En voor mij visualiseert dat getal ook roots.”

Die wortels zijn belangrijk voor Ucci Why. Ze werd geboren in Nancy, haar ouders zijn uitgeweken Bulgaren. “In Frankrijk was ik altijd 'die Bulgaarse', en als ik in Bulgarije op bezoek ging bij mijn familie, was ik dat nichtje uit Frankrijk. Zo ben ik uiteindelijk in Brussel beland, een stad die me altijd heeft aangesproken om haar kosmopolitische karakter. Ik ben hier nu drie jaar, en ik ben dol op deze plek. De mensen zijn hier veel opener dan elders.”
Op haar debuut rapt Ucci Why voornamelijk in het Engels, maar er zijn ook twee tracks met titels in het cyrillisch. “Dat is Bulgaars, een taal die heel percussief is en zich dus goed leent om in te rappen. Zoals ik al aangaf, voel ik me tegelijk wel en niet verbonden met de Bulgaarse cultuur, en dat is een manier om die banden aan te halen. Ik wil in de toekomst ook muziek uit de Balkan in mijn nummers laten doorsijpelen.”

“In Frankrijk was ik altijd ‘die Bulgaarse’, en als ik in Bulgarije op bezoek ging bij mijn familie, was ik dat nichtje uit Frankrijk. Zo ben ik uiteindelijk in Brussel beland"

Ucci Why

Die muziek inspireert zich vandaag nog vooral op artiesten als Missy Elliott, Nina Simone en wijlen Mac Miller, de Amerikaanse rapper die vijf jaar geleden op 26-jarige leeftijd bezweek aan een overdosis. Hij krijgt een eresaluut in de track 'No stressin''. “Mac Miller was ongelofelijk getalenteerd, zijn bijdrage aan de rapmuziek valt niet te overschatten. Maar tegelijk is het zonde dat zoveel jonge artiesten hun kunst bekopen met hun leven. Als artiest moet je niet per se getormenteerd zijn of een desastreus leven leiden. Ik ben alvast niet van plan om lid te worden van de club van 27.”

“I wanna eat this life up,” rapt Ucci Why dan ook op haar debuutalbum in het nummer 'Birds flying high'. “Ik wil gewoon ten volle van dit leven genieten, en mijn kunstenaarschap in volle vrijheid ontplooien.” Die gelegenheid kreeg ze, samen met de artiesten Le Lou en Aszul, de voorbije maanden alvast tijdens het eerste Parcours Minigolf 100% bruxellois, een kansenproject voor jong talent. De apotheose vindt deze week plaats in Atelier 210. “Ik was tot nog toe voornamelijk met rap bezig, maar samen met de Brusselse producer Rexorder wil ik me meer toeleggen op dance.”

Het Parcours Minigolf 100% bruxellois, met onder meer Ucci Why, vindt plaats op 7/6 in Atelier 210, atelier210.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Muziek , Uccy Why , 555 dharma , rap

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni