Bram De Jaegher

Klein onderhoud

Rumba-icoon Ferre Gola lijmt traditie aan vernieuwing: 'Ik zing ook over Oost-Congo'

Tom Zonderman
© BRUZZ
06/06/2025

Met zijn zachte stem, zwierige melodieën en scherpe teksten is Ferre Gola een van de grote stemmen van de Congolese rumba. Maar achter de dansbare façade schuilt een artiest die ook durft te spreken over armoede, verdriet en conflict. “Ik zing over wat me blij maakt, maar ook over wat pijn doet.”

“La nostalgie a fait de moi un artiste sans amour,” zingt Ferre Gola in 'Dernière danse', een van de songs waarmee hij de Congolese rumba zo mooi op de kaart zet. De gitaartjes rinkelen, het ritme swingt, de melodie zingt zoals alleen de rumba dat kan. “Maar rumba is inderdaad niet altijd en alleen vrolijkheid,” drukt hij BRUZZ op het hart, “we zingen vaak over de liefde, maar net zo goed over het leven, wat je blij maakt, én triest. Ik zing ook over hoe ik armoede heb gekend.”

Gola groeide op in Kinshasa. Als 12-, 13-jarige begon hij bij religieuze koren te zingen, net als zijn moeder. “Mijn stem heb ik van haar,” glundert hij. Daarna stelde hij zich in dienst van de rumba, hét patrimonium van de Congolese diaspora. Hij leerde de stiel in de orkesten van rumba-iconen als Werrason en Koffi Olomidé, alvorens hij midden de jaren nul solo ging. Zijn bijnaam 'Jésus de Nuances' dankt Gola aan zijn zachte tenorstem, met haar vele schakeringen. Hij heeft volgers over de hele wereld, tot in de VS toe.

"Ik houd vast aan de traditie, want de rumba is door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed, maar ik wil het genre ook moderniseren"

Ferre Gola

Vandaag pendelt Gola tussen Parijs en Kinshasa, maar hij woonde ook een tijd in Brussel. Vorig jaar speelde hij een zinderende set voor zijn toegewijde fans op Couleur Café. Net als zijn confrater Fally Ipupa houdt Gola de rumbatraditie levend, al waagt hij zich hier en daar ook wel aan uitstapjes. “Soms zing ik nummers die meer 'slow' zijn,” zegt hij, “waarin het ritme naar beneden gaat.” Dan zit het frivole wat verder weg en kaart Gola ook de politieke en sociale situatie in zijn geboorteland aan. In zijn liedje 'Goma' klaagt hij zo de schrijnende situatie in Oost-Congo aan.

“Ik vind het belangrijk om het geweld te veroordelen en de wereld te vertellen hoe onze broeders daar sterven.” Het is de taak van artiesten om te sensibiliseren en te informeren, zegt Gola. “Mensen begrijpen dankzij de muziek wat er gebeurt. Artiesten zoals ik zijn ambassadeurs van de vrede.” In het bijzonder jongeren wil hij bereiken, maar luisteren die nog naar rumba? “Ik houd vast aan de traditie, want de rumba is door de UNESCO erkend als immaterieel cultureel erfgoed, maar ik wil het genre ook moderniseren.”

Er is een jonge generatie in Congo die zich meer wil inzetten voor de toekomst van haar land, bevestigt Gola. “Ik ben geen politiek beest, maar ik zie dat er veel jongeren en jonge politici zijn die het tij willen keren. Ik weet niet wanneer het beter zal worden, maar het moet ooit verbeteren. Iedereen wil vrede.”

Ferre Gola laat de rumba zingen en swingen op 7/6 in de ING Arena, ing.arena.brussels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni