1879 KLEIN ONDERHGOUD Eles and Sachtag

| ELES, het pseudoniem van Brusselaar Lucas De Smet (rechts), debuteert deze week zelf als rapper met de ep Van streek, een samenwerking met beatmaker Sachtag (links).

Interview

Wat maakt Brusselse rapper ELES van streek? 'Muziek hielp mij om te gaan met stotteren'

Tom Zonderman
© BRUZZ
29/02/2024

Zolang Zwangere Guy niet bevallen is, duikt een hele rist Nederlandstalige rappers in Brussel en daarbuiten in zijn zog. Ze krijgen een forum bij Moedertaal, een collectief rond de rappers LeBlanc, Ide Snake en ELES, en fotograaf Laurens, dat via een radioshow op BRUZZ, workshops en party's onze liefde voor hiphop in de moerstaal verder probeert aan te wakkeren.

ELES, het pseudoniem van Brusselaar Lucas De Smet, debuteert deze week zelf als rapper met de ep Van streek, een samenwerking met beatmaker Sachtag. “Die titel verwijst naar alle struikelblokken die een jonge gast uit de middenklasse zoals ik kan tegenkomen,” zegt hij. “Liefde, vrienden, relaties, verlies ...” Zo rapt hij over het wegvallen van zijn grootvader. “Als kind denk je dat je ouders en grootouders onsterfelijke superhelden zijn, maar dan komt dat moment dat je beseft dat het ook maar gewone mensen zijn.”

"Toen ik een keer een dialoog in het Frans maar niet onder de knie kreeg, begon ik hem te zingen. Het bleek de sleutel om die teksten te temmen”

ELES

debuteert deze week zelf als rapper met de ep 'Van streek'

De Smet ontdekte de magie van muziek als kind. “Ik stotterde vroeger, en nu onder vrienden soms nog. In de lagere school had ik moeite met het vanbuiten leren van teksten. Toen ik een keer een dialoog in het Frans maar niet onder de knie kreeg, begon ik hem te zingen. Mijn vader hoorde me bezig in de keuken, en vond dat ik maar beter voort kon doen. (Lacht) Maar het bleek de sleutel om die teksten te temmen.”

Skaten lokte hem de hiphop in, De Smets muzikale haver bestond uit Zwangere Guy, STIKSTOF, Le 77, Peet en Roméo Elvis. Rappen duwde het stotteren verder weg. “Gek, eigenlijk, want het tempo van raps ligt veel hoger dan als je zingt of spreekt. Maar ik heb nog nooit gestotterd tijdens het rappen. Het geeft me rust.” “Mijn muziek is een bijberoep,” rapt De Smet lekker vloeiend in 'Laat ze weten', waarin hij zichzelf omschrijft als een “gediplomeerde jongen die af en toe kan zeveren.” “Maar ik neem het wel heel serieus,” zegt hij. “Dat wilde ik met die single laten weten. Letterlijk dus.”

Dat diploma is dat van leerkracht lager onderwijs. In een school in Dilbeek heeft hij twee Oekraïense kinderen onder zijn hoede. “Ik help hen verder met wiskunde, taal en goed gevoel op onze school.” In het vijfde en zesde ondersteunt hij leerlingen die het moeilijk hebben met sommige vakken en vervangt hij leerkrachten. “De kinderen vinden het cool dat ze hun leraar op YouTube zien,” zegt hij over zijn nieuwe clip die dit weekend online komt. “En zelf ben ik superfier dat ik deel mag uitmaken van de Belgische rapscene.”

De ep Van streek verschijnt op 1/3, ELES speelt live in café Bonnefooi op 14/3, bonnefooi.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Muziek , moedertaal , Eles , brusselse rappers , Zwangere Guy , LeBlanc , ide snake

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni