1877 INZICHTEN Coulibaly 2
De vijf inzichten

Choreograaf en danser Serge Aimé Coulibaly: 'Houd niet vast aan wat gisteren niet bestond'

Michaël Bellon
© BRUZZ
17/02/2024

De Brussels-Burkinese choreograaf en danser Serge Aimé Coulibaly staat in de KVS met C la vie. Hier staat hij met vijf wijsheden die hij al uit dat leven puurde.

Kennis overdragen is fundamenteel
Ondanks een drukke agenda geef ik les aan zowel de masteropleiding dans en choreografie van het INSAS als in podiumkunstencentrum Ankata in Burkina Faso. Het is belangrijk om kennis over te dragen tussen generaties en continenten. Helaas wordt Afrikaanse studenten die in Europa willen studeren nog altijd veel in de weg gelegd.

Dromen brengen ons verder
Je dromen zijn voor anderen vaak onbegrijpelijk. Jij ziet iets wat alleen jij kan zien. Maar dat unieke aspect van dromen maakt dat ze er ons toe aanzetten nieuwe zaken te ontdekken en de wereld een klein beetje te veranderen.

Dromen zetten er ons toe aan nieuwe zaken te ontdekken en de wereld een klein beetje te veranderen

Identiteit verandert voortdurend
Identiteit is een modewoord in Europa, en impliceert vaak, net als nationalisme, een terugplooien op zichzelf. Terwijl elke mens alvast het resultaat is van de ontmoeting tussen twee identiteiten. Het is een utopie om vast te houden aan wat gisteren niet bestond en morgen niet meer zal bestaan.

Let op voor hypocrisie
We hebben de VN en andere organisaties om te waken over mensenrechten. Maar het respect ervoor lijdt te vaak onder eigenbelang. Grote toespraken en officiële documenten verliezen dan snel aan waarde. Ik heb het over Gaza en Oekraïne, maar ook over Burkina Faso en andere landen in de Sahel, waar welzijn, mensenlevens en stabiliteit ondergeschikt zijn aan bepaalde belangen.

Een stap is een stap
Dat zei regisseur Amadou Bourou (1951-2010). Als je iets wilt bereiken, dan is de eerste steen die je legt meteen een grote stap. Tien jaar geleden was er in mijn woonplaats Bobo-Dioulasso geen plek voor cultuur, en geloofde niemand erin. Vandaag komen artiesten uit heel Afrika naar Ankata en zie je het resultaat van die eerste stap die ik zette in de achtertuin van mijn moeder.

Serge Aimé Coulibaly's nieuwe danscreatie C la vie speelt van 20 tot en met 23/2 in de KVS BOL, kvs.be

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni