Het wijnrestaurant Wine in the City – dat werd gelauwerd door foodbibles Michelin en Gault&Millau – in Jette sluit eind dit jaar. Het koppel dat de zaak runt, Isabelle Tillemans en Eddy Münster, start een nieuw avontuur in Frankrijk, zo kondigen de zaakvoerders aan in een bericht op sociale media.
© Saskia Vanderstichele
| Chef-kok Eddy Münster van Wine in the City (archief).
Toprestaurant Wine in the City sluit de deuren: 'We kunnen niet op twee plaatsen zijn’
De cave à manger Wine in the City is al twintig jaar een gevestigde naam aan het Koningin Astridplein in hartje Jette, en behoort tot de Brusselse culinaire top. Mede-uitbater Isabelle Tillemans werd dit jaar nog verkozen tot Brusselse sommelier van het jaar.
De gastronomische wijnbar begon oorspronkelijk als een wijnhandel. “Maar vrienden van ons merkten op dat mijn man (Münster, red.) ook goed kan koken. Daarop voegden we af en toe hapjes toe aan ons aanbod. Dat breidde dan uit naar charcuterie en kleine gerechten", zo vertelt Tillemans aan BRUZZ.
Sterrenzaak
Met die kleine gerechten kreeg de zaak na een aantal jaar een Bib Gourmand. “En in 2016 volgde dan de Michelinster”, herinnert Tillemans nog. “Ons verhaal kreeg een omvang waarvan we nooit hadden durven dromen”, zegt topchef Münster daarover in het bericht dat de sluiting aankondigt op sociale media.
Want na twintig jaar stopt het verhaal aan het Spiegelplein. “Omwille van een goede reden”, legt Tillemans uit. “Onze 22-jarige zoon Arnaud heeft een jaar geleden meegedaan aan Top Chef, een wedstrijd voor topkoks op de Franse televisie. Hij heeft het daar toch zo’n tien weken uitgezongen, en kreeg daardoor de kans om mee te stappen in een nieuw project.”
“Hij kookt nu voor het hotel dat zich bevindt in het oude kasteel van Sancerre (een Franse stad aan de Loire, red.). Dat is nu al open, maar wordt nog uitgebreid met extra kamers en op termijn een restaurant. Een groot project voor onze nog jonge zoon, hij heeft gevraagd aan mijn man om daar mee achter het fornuis te komen staan.”
“En omdat wij nu eenmaal niet op twee plaatsen tegelijk kunnen zijn, gaat ons restaurant hier dicht.” Al heeft het koppel hoge verwachtingen voor de toekomst. “We hopen binnen twee à drie jaar opnieuw een Michelinster binnen te halen”, droomt Tillemans luidop.
Overnemer
Wine in the City in Jette blijft nog open tot eind december, de wijnhandel blijft nog een maandje langer open. "We zoeken intussen naar een overnemer, en hopen dat we kunnen maken dat het een leuke zaak voor het plein wordt. Want naast al de positieve reacties op Facebook, krijgen we ook te horen dat mensen hopen dat het niet de zoveelste kebabzaak wordt", aldus Tillemans.
“De afgelopen twintig jaar waren gevuld met talloze lachbuien, onvergetelijke feesten, momenten van delen en intense emoties, maar ook met moeilijke periodes: de Covid-crisis, drie jaar werkzaamheden op het plein, en de periode van de aanslagen”, zo herinnert Münster zich in het afscheidsbericht.
Hij bedankt ook de trouwe klanten, het personeel, de leveranciers en ook de organisatie van Michelin en Gault&Millau, die het restaurant een goede recensie gaven.
Lees meer over: Jette , Resto & Bar , Wine In The City , Isabelle Tillemans , Eddy Münster