20 kilometer: nog borstnummers over, minder buitenlanders

FVDE
© BRUZZ
25/05/2016

Vier dagen voor de 20 kilometer door Brussel zijn er nog enkele honderden borstnummers beschikbaar. Toch verwacht de organisatie dat de loopwedstrijd tegen zondag volzet zal zijn. Impact van de terreur in België voelt de 20 kilometer nauwelijks, al is er wel een opvallende daling van het aantal deelnemers die van buiten België naar Brussel afreizen.

Er zijn nog zo’n 400 rugnummers over, en daarnaast zijn er nog altijd 300 lopers die hun inschrijving nog niet hebben betaald. Dat zegt Carine Verstraeten van de 20 kilometer aan BRUZZ. “Maar dat is niet anders dan in de voorbije jaren”, zegt ze. Verstraeten twijfelt er niet aan dat er zondag 40.000 lopers aan de start zullen staan, het hoogst toegestane aantal.

Wie wil, kan dus nog altijd meelopen: online inschrijven is niet meer mogelijk, daarvoor moet je naar het kantoor van de 20 kilometer in de Kappellestraat.

De Brusselse lockdown in november en de aanslagen in maart, hebben weinig invloed gehad op het lopersaantal: “We hadden bij het begin van de inschrijvingen een beetje bang van de impact die de terreurdreiging zou hebben”, zegt Verstraeten. “Wie al ingeschreven was, kon alsnog zijn geld terugvragen: slechts 9 mensen zijn daarop ingegaan. De terreur heeft dus niet zo’n grote impact: de 20 kilometer blijft een feest.”

Buitenlanders
Zoals altijd zullen er heel wat buitenlanders hun kans wagen. Het deelnemersveld telt in totaal 126 nationaliteiten. Velen onder hen wonen wel in België, maar er komen toch lopers uit 87 verschillende landen. Daarin merkt de organisatie wel een duidelijke afname: “8.533 deelnemers wonen in een ander land dan België. Dat zijn er toch een duizendtal minder dan vorig jaar”, aldus Verstraeten.

Ondanks die afname is er nog steeds een ruimschootse buitenlandse afvaardiging: 2.685 lopers maken de verplaatsing vanuit Frankrijk, 785 vanuit Italië en 590 vanuit Spanje.

De 37ste editie van de 20 kilometer door Brussel vertrekt en eindigt in het Jubelpark. De start zal in zes opeenvolgende golven gebeuren. De "handisport-rolstoel"-deelnemers beginnen om 9.45 uur, gevolgd door de eliterenners en de eerste golf om 10 uur. Daarna vertrekt elke 5 minuten een andere golf.

20 km door Brussel 2016

Op zondag 29 mei is er de 37e editie van de 20 kilometer dan Brussel. Niet minder dan 40.000 deelnemers van 113 verschillende nationaliteiten zullen deelnemen aan het grootste loopevenement van Brussel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport, 20 km door Brussel 2016

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni