20 km door Brussel: Amaury Paquet wint 42e editie

© BRUZZ
29/05/2022
Updated: 29/05/2022 17.09u

Zondagochtend werd in het Jubelpark het startschot gegeven van de 42ste editie van de 20 km door Brussel. BRUZZ supporterde mee en bracht live verslag uit op BRUZZ radio en online. Herbekijk hier alle bijdragen.

De Waalse loper Amaury Paquet wint, net als vorig jaar, deze 42ste editie. Hij deed er 1:00:01 over. "Ik ben erg blij," zo klonk het net na de wedstrijd. "Ik heb van de laatste kilometers kunnen profiteren. De eerste 17 kilometers was het een nek-aan-nekrace met Arnaud Dely. Ik geloofde niet dat het zou lukken. Bravo voor Arnaud, het was een mooi duel."

Duatonatleet Arnaud Dely werd uiteindelijk tweede met 21 seconden verschil. Pierre Denays finishte als derde in 1u01:44.

De Britse Sophie Wood uit Manchester is de eerste vrouw aan de aankomst. Zij liep de race in een tijd van 1:11:11. "Ik had twee weken geleden nog corona, dus ik had dit niet verwacht. Maar de sfeer is hier fantastisch." Wood ging daarmee de eerste Belgische vooraf: Roxane Cleppe, die 1u12:30 klokte. De Italiaanse Irène Tozi, die 1u13:56 neerzette, mocht mee het podium.

Er lopen ook heel wat wandelaars mee, en een recordaantal mensen met een handicap. Vele mensen lopen ook mee voor een goed doel.

Koningin Mathilde nam deel bij de wandelaars, haar zoon prins Emmanuel liep de 20 kilometer

In 2020 was de wedstrijd geannuleerd. Vorig jaar ging de wedstrijd in de herfst door, op 12 september, maar alleen voor wie een CST kon voorleggen. Er namen toen 20.000 lopers deel, de helft van voor de coronacrisis. Vandaag zit de twintig kilometer met bijna 32.000 lopers opnieuw op schema.

Er waren geen noemenswaardige incidenten. Het Rode Kruis moest alleen tussenkomen voor kleine verwondingen, zoals blaren op de voeten. Rond 14 uur hadden de hulpdiensten 249 keer moeten tussenkomen. Vier mensen moesten wel naar het ziekenhuis voor meer complete verzorging, aldus Nancy Ferroni, woordvoerster van het Franstalige Rode Kruis.

Greenpeace was aanwezig om te protesteren tegen TotalEnergies die de wedstrijd sponsort.

Reporter Gunnar bracht verslag uit vanop de Esplanade van het Jubelpark.

Niet te warm, niet te koud en niet te veel wind: prima loopweer vandaag volgens de specialisten. Sommige lopers hebben al meerdere marathons achter de kiezen en zien de 20 km wel zitten. Al staat Brussel wel bekend om de dodelijke laatste kilometers bergop.

Een enorme massa mensen bij elkaar, dan laat de 4G-verbinding het af en toe in de steek. Maar reporter Gunnar blijft op post in de boxen met de lopers en heeft ook kunnen spotten wie het startschot van deze 42ste editie van de 20 km door Brussel heeft gegeven.

Wie de 20 kilometer zegt, zegt ook supporters. Aan Schuman staan enkele mensen die hun collega's van Viva Salud op gang schreeuwen. Zij hebben geld ingezameld voor hun NGO die strijdt voor het recht op gezondheid. "Blij dat we hier zijn vandaag. We maken er straks nog een mooie dag van in Brussel."

Aan de finishlijn is het in spanning wachten op de eerste die over de meet komt. Amaury Paquet won vorig jaar in 59:30. Wordt die tijd dit jaar verbeterd?

Ook dit jaar is het Amaury Paquet die als eerste over de streep snelt in een tijd van 1:00:01. Dat is precies een halve minuut minder snel dan vorig jaar. Een eerste reactie van de winnaar:

De eerste vrouw over de finish is de Britse Sophie Wood met een tijd van 01:11:11. "Twee weken geleden had ik nog corona, dus dit had ik zeker niet verwacht."

Nog meer blije gezichten aan de finish. Deze man uit Tervuren is opgelucht: "Het is acht jaar geleden dat ik heb meegedaan, maar ik heb mijn tijd stevig kunnen verbeteren."

Aan kilometer 15 vind je de BRUZZ-bus waar BRUZZ-dj Charlie voor de juiste motivatie zorgt voor de laatste loodjes.

Bekijk een uitgebreid sfeerverslag van de 20 km door Brussel ook in BRUZZ 24 op zondag en op BRUZZ.be.

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni