Aandeelhouder Crystal Palace lonkt naar RWDM

edmond_machtensstadion_940_667px_c_bart_dewaele.jpg
© Bart Dewaele
| Het Edmond Machtensstadion.
© Bart Dewaele
| Het Edmond Machtensstadion.

John Textor, de grootste aandeelhouder van de Premier League-club Crystal Palace, wil voetbalclub RWDM kopen. Dat schrijft de Engelse sportwebsite The Athletic.

De 56-jarige Amerikaanse zakenman uit Florida, die in augustus nog 40% van de Engelse club Crystal Palace kocht, is niet de enige die zijn zinnen heeft gezet op RWDM. Eerder probeerde Joseph DaGrosa, de vroegere eigenaar van het Franse Bordeaux al de club aan te kopen, maar zonder succes.

Er zijn wel meer Belgische profclubs (al dan niet gedeeltelijk) in handen van Engelse of Welshe voetbalclubs. Zo is Union Saint-Gilloise in handen van de Britse gokmiljardair Tony Bloom, die ook de Engelse eersteklasser Brighton & Hove Albion in portefeuille heeft.

Waarom Belgische clubs zo interessant zijn

Dat Belgische clubs zo interessant zijn voor Engelse investeerders heeft veel te maken met de Brexit. Sinds de Britten uit de Europese Unie stapten, is het veel moeilijker geworden om jonge buitenlandse spelers aan te trekken. Zo mogen Engelse clubs sinds 1 januari 2021 geen contract meer aanbieden aan Europese voetballers onder de 18 jaar. Op jaarbasis is er nog plaats voor maximaal zes niet-Engelse spelers van onder de 21 jaar.

Investeren in buitenlandse clubs is voor Britse voetbaleigenaars daarom een manier geworden om jong talent alvast in een satellietclub aan zich te binden.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?