analyse

Britse gokmiljardair Tony Bloom nieuwe eigenaar Union

© Photonews
| Union komt in handen van gokmiljardair Tony Bloom, ook eigenaar van de Engelse club Brighton & Hove Albion.

Union heeft een nieuwe eigenaar. De Brusselse volksclub komt in handen van de Britse gokmiljardair Tony Bloom, alias The Lizard. De hagedis dus, omdat Bloom altijd het hoofd koel houdt. Maar wie is Bloom? Waar mogen supporters zich aan verwachten? En wat brengt de toekomst?

Bloom is een voormalige professionele pokeraar die zijn fortuin vergaarde met het bedrijf Starlizard, gespecialiseerd in advies aan gokkers en gokbedrijven. Zijn holding bezit ook de Engelse club Brighton & Hove Albion. Die nam de flamboyante zakenman in 2009 over als derdeklasser. Nog geen tien jaar later eindigt Brighton comfortabel op de vijftiende plaats in de Premier League, de sterkste voetbalcompetitie ter wereld.

Het geld van Tony Bloom komt in elk geval als geroepen. Voorzitter Jürgen Baatzsch – die op post blijft - jaagt al jaren financiële injecties na. De Brusselse traditieclub bengelde met een jaarbudget van om en bij de 3,5 miljoen euro achteraan het Belgische peloton. Union zit op zijn tandvlees en dat weerspiegelde zich in de sportieve prestaties.

Bloom investeert niet met zijn holding, wel met eigen geld. Naar verluidt zal de miljardair dat ongeremd doen, zoals het een gokker betaamt. Bloom maakt van Union immers een persoonlijk project. Een speelgoedje, zo u wil. Zijn eerste doel? De warme traditieclub opnieuw naar de hoogste voetbaldivisie loodsen. Een sportief directeur nam The Lizard al mee. Zijn eerste taak? Een opvolger voor ex-trainer Marc Grosjean aanstellen. En er worden ook een pak nieuwe spelers verwacht.

Het duurde een tijdje voor de zaak helemaal beklonken was. Begin april weerklonk Blooms naam al in de wandelgangen, maar vorige week was het nog steeds wachten op witte rook. Baatzsch vreesde zelfs dat Tony Bloom nog zou afhaken, omdat de gemeente Sint-Gillis als aandeelhouder eisen stelde. “De investeerders aanvaarden geen amateurisme.” Het bleek paniekvoetbal van de Duitse voorzitter.

Bloom
© PhotoNews
| Tony Bloom en zijn vrouw Linda. De warme traditieclub Union Saint-Gilloise komt in handen van een echte volksmenner.

Garanties

De gemeente Sint-Gillis vroeg (en kreeg) garanties over de lokale verankering. Union blijft voetballen in het opgeknapte Joseph Mariënstadion, een belangrijke voorwaarde voor het schepencollege van burgemeester en erevoorzitter Charles Picqué (PS).

Om de eigenheid van Union te bewaren, werden de clubstatuten aangepast: de gemeente heeft altijd een stem als het over het stadion of het stamnummer gaat. Sint-Gillis wil zijn monumentale voetbalclub niet kwijt. De gemeente behoudt ook haar aandeel van vier procent en zit in de algemene vergadering.

Het grootste vehikel bleek de huurovereenkomst voor het Mariënstadion te zijn. Daar werd donderdag de laatste hand aan gelegd. Volgende week zal de gemeenteraad dat contract bekrachtigen, waardoor de deal administratief helemaal rond is. Union zal iets meer huur moeten neertellen dan voordien. De gemeente kan zo haar investeringen in het fabelachtige stadion terugverdienen. De club bevestigde het akkoord maandag alvast zelf.

Volksmenner

Na een druilerig seizoen waarin maar net de retour naar het amateurvoetbal werd vermeden, wachten de trouwe Unionisten mooie dagen. Het veel te grote Boudewijnstadion wordt omgeruild voor het mythische Dudenpark. Daar mogen de supporters dromen van de glorierijke dagen uit het verleden.

Het is ook niet zo dat de warme traditieclub nu in handen komt van een koele minnaar. De 48-jarige Bloom wordt omschreven als een volksmenner. Bij uitwedstrijden springt hij mee op de supportersbus. De spionkop trakteert hij op gratis vaten. En de nieuwe, duurdere spelers? Die vuurt Bloom zwaaiend met zijn geel-blauwe Union-sjaal hartstochtelijk aan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?