16 oktober 2023: meteen na de aanslag op twee Zweedse voetbalsupporters aan de Ieperlaan, is de politie massaal aanwezig bij het Koning Boudewijnstadion, waar de Rode Duivels speelden tegen Zweden

| 16 oktober 2023: meteen na de aanslag op twee Zweedse voetbalsupporters aan de Ieperlaan, is de politie massaal aanwezig bij het Koning Boudewijnstadion, waar de Rode Duivels speelden tegen Zweden.

Alle voetbalwedstrijden in België starten dit weekend met minuut stilte

© Belga
19/10/2023

Dit weekend beginnen alle voetbalwedstrijden in België met een minuut stilte ter nagedachtenis van de twee Zweedse supporters die maandag om het leven kwamen bij een terroristische aanslag in Brussel kort voor het EK-kwalificatieduel tussen België en Zweden.

De Pro League en haar clubs, alsook de Koninklijke Belgische Voetbalbond en hun vleugels Voetbal Vlaanderen en ACFF, willen hun medeleven betuigen aan de naasten van de slachtoffers, zo klinkt het donderdag.

"Het raakt ons diep dat twee voetbalfans, te gast in ons land, om het leven zijn gebracht terwijl ze hun passie voor het voetbal wilden gaan beleven", zegt Lorin Parys, CEO van de Pro League. "Onze sport hoort net mensen van over de hele wereld te verenigen, zelfs en vooral in de meest turbulente tijden. Daarom zal er volgende wedstrijddag een minuut stilte worden gehouden op de Belgische en Zweedse voetbalvelden. Met dit gebaar willen we onze solidariteit betuigen met de getroffen supporters en hun families en met alle onschuldige slachtoffers van conflicten en geweld."

'In het geheugen gegrift'

Volgens Manu Leroy, CEO ad interim van de KBVB, staat de dag van de aanslag "in het geheugen gegrift als de dag dat de voetbalwereld in zijn hart werd geraakt, maar ook als de dag dat rivaliteit plaats maakte voor eenheid en samenhorigheid". Het duel tussen België en Zweden werd tijdens de rust bij een 1-1 stand gestaakt, maar "het verdriet zal blijvend worden meegedragen", aldus Leroy. "Daarom willen we ook komend weekend onze Zweedse vrienden tonen dat we hen steunen, en hun verlies meedragen. Want net dat is de kracht van voetbal: mensen samenbrengen, over de grenzen heen."

Ook in de Zweedse Allsvenskan en Superettan (1e en 2e klasse) wordt komend weekend een minuut stilte gehouden. "Dat het ganse Belgische voetbal ons wil vervoegen in een minuut stilte voor de slachtoffers stemt ons bijzonder dankbaar. Met dit gebaar toont het Belgische voetbal zijn solidariteit met de Zweedse slachtoffers en hun nabestaanden", aldus Håkan Sjöstrand, CEO van de Zweedse voetbalbond.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , Aanslag 16 oktober 2023 , Voetbal

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni