| RSC Anderlecht gaf de drie punten weg.

Anderlecht beleeft nachtmerrie door Gentse comeback

TDN
31/10/2019

Het spookte er donderdag op los in het Astridpark. Anderlecht verspeelde tegen AA Gent een comfortabele 3-1 voorsprong het slot. In de tien laatste minuten vonden de Buffalo's nog twee keer de weg naar het doel: 3-3. De jonkies van RSCA werden onder de voet gelopen door de Gentse mannen. De kloof met play-off 1 blijft zo groot.

Het degradatiespook loerde nog net niet om de hoek, maar er speelt zich toch al een tijdje een enge horrorfilm af in Anderlecht. In Eupen kreeg realisme de voorkeur op het frivole 'Kompany-voetbal', maar die aanpak leverde een zielige pot degradatievoetbal op. De supporters morden. In de Halloween-match tegen AA Gent kon Vercauteren best opnieuw imponeren om een compleet doemscenario te vermijden.

Gents openingskwartier

De Anderlechtse oefenmeester moest het wel nog steeds stellen zonder onder meer Chadli, Kompany, Sandler, Nasri en Trebel. Daardoor keerde Vlap terug op het middenveld tussen een hoop jong geweld. Zes van de elf basisspelers stroomden de voorbije jaren voort uit de jeugdopleiding. Roofe moest de vuisten van doelman Kaminski op de proef stellen.

AA Gent zag in het Astridpark het perfecte strijdtoneel om zijn eerste uitzege van het seizoen te pakken. Coach Thorup dichtte dat scenario "grote kansen" toe, zo zei hij voor aftrap. De Buffalo's voerden wel meteen de daad bij het woord, want drukten Anderlecht in het openingskwartier op de eigen helft. Toch was het de thuisploeg die zich het gevaarlijkste toonde. Sambi Lokonga en Kayembe vuurden enkele waarschuwingsschoten af.

Verschaeren op de counter

Nadien eiste Cobbaut de hoofdrol op. De linksachter ontfrutselde Odjidja, nog een RSCA-jeugdproduct, het leer en zette een snelle tegenaanval op. Cobbaut rondde zijn actie knap af met een lage voorzet voor Yari Verschaeren. Het goudhaantje tikte prima binnen: 1-0. Met de steun van de enthousiaste fans herleefde Anderlecht, maar de opflakkering was van korte duur.

AA Gent nam na de openingstreffer het roer stevig in handen. De gelijkmaker volgde snel: Laurent Depoitre tikte halverwege de eerste helft een penseelstreep van Odjidja beheerst binnen. De bezoekers roken bloed, maar Van Crombrugge hield paars-wit met slimme interventies recht op pogingen van Yaremchuk en David. Op slag van rust stuitte Saelemaekers twee keer op Kaminski.

20191031_Roofe_Verschaeren_Cobbaut_RSCA

| Verschaeren en Roofe scoorden de doelpunten voor Anderlecht.

The Roofe is on fire

Een onderhoudende eerste helft kreeg niet meteen een vervolg na de pauze. Er was een strafschop nodig om de match opnieuw in vlam te steken. Sambi Lokonga werd neergelegd door een onstuimige Dejaegere, Kemar Roofe trapte de penalty na 67 minuten binnen: 2-1. Dat de Engelse spits stilaan zijn torinstinct terugvindt, bewees hij drie minuten later. Met een heerlijke krul deed hij het Astridpark ontploffen.

"The Roofe, The Roofe is on fire", weerklonk in het Lotto Park. Een selffulfilling prophecy. Het was al even geleden dat we zoveel blije Anderlecht-fans zagen. Maar hun nachtmerrie moest nog beginnen. Want de jonkies van RSCA kropen achteruit en gingen met knikkende knieën onderuit in het slotkwartier.

Gentse hold-up

Zeven minuten voor affluiten ging de bal op de stip na hands van Cobbaut. De VAR nam zijn tijd, maar stuurde Yaremchuk naar de penaltystip. In twee tijden – Van Crombrugge zat er goed bij – bezorgde hij de bezoekers de aansluiting. Diep in de blessuretijd ontvouwde zich het horrorscenario. Plastun kopte op de valreep de 3-3 binnen en vervolledigde de Gentse hold-up.

Het was plots muisstil in het Astridpark. Van een knotsgek einde gesproken. En met 1 op 6 schuift Anderlecht ook niet op in het klassement. Play-off 1 is nog ver weg.

Frank Eeckhout van het Fanboard van Anderlecht.