Anderlecht en Union hebben licentie beet

Eerder kregen de Unionisten al goed nieuws in de vorm van een stedenbouwkundige vergunning voor het nieuwe stadion.

De twee hoogst gerangschikte Brusselse ploegen hebben hun licentie beet voor het nieuwe voetbalseizoen. Union Saint-Gilloise kan - als de ploeg de play-downs overleeft - volgend seizoen opnieuw aan de slag in de eerste klasse B, en dat in het eigen vertrouwde Joseph Mariënstadion. En ook RSC Anderlecht krijgt groen licht voor een nieuw seizoen in eerste klasse en voor Europees voetbal. Er zijn dus geen grote problemen opgedoken bij de overname van de club door Marc Coucke.

Royale Union Saint-Gilloise (RUSG) verscheen vorige week al voor de licentiecommissie. “Onze club is vol vertrouwen voor het verkrijgen van zijn licentie”, klonk het toen al op de website van de club. Nochtans is de situatie van de club allesbehalve evident: het speelt al twee seizoenen in het Koning Boudewijnstadion in afwachting van de renovatie van het eigen Joseph Mariënstadion.

Om een licentie te krijgen moest de Voetbalbond overtuigd worden dat het stadion van Union tegen het nieuwe seizoen 2018-2019 helemaal klaar zou zijn conform de licentievoorwaarden. Eerder kregen de Unionisten al goed nieuws in de vorm van een stedenbouwkundige vergunning, en nu oordeelt ook de licentiecommissie dus dat de club vanaf volgend seizoen opnieuw in het Dudenpark kan spelen.

Concurrent Lierse krijgt (nog) geen licentie

In welke divisie dat zal zijn, valt nog af te wachten, want Union vecht momenteel tegen de degradatie in de play-downs van 1B. Maar de beslissing van de licentiecommissie pakt ook op een andere manier mogelijk positief uit voor Union. Concurrent SK Lierse heeft immers voorlopig geen licentie gekregen. De club zoekt namelijk nog volop naar een overnemer, en zolang dat niet rond is kan de continuïteit van de club niet verzekerd worden. Voorlopig moet er dus niemand uit de Proximus League zakken, zoals de eerste klasse B heet.

Zenuwachtigheid in het Astridpark

Ook voor RSC Anderlecht - en bij uitbreiding alle eersteklassers - is er goed nieuws. De Brusselaars kunnen volgend seizoen dus gewoon opnieuw aan de slag in de hoogste klasse. Dat mag geen verrassing heten, aangezien er in het verleden nog nooit problemen waren met de licentie van de club. Maar dit jaar was er toch wat zenuwachtigheid in het Astridpark, en dat heeft maar één reden: de overname van de club door Marc Coucke.

Eerder klonk het dat RSC Anderlecht uitstel had gevraagd aan de licentiecommissie, maar dat werd later ten stelligste ontkend door de Brusselaars. Vandaag oordeelt de commissie dat er geen problemen zijn met het overnamedossier en gunt het Anderlecht zijn licentie voor een nieuw seizoen in eerste klasse, maar ook voor Europees voetbal. Om een nieuw seizoen in de Champions League of Europa League veilig te stellen, moeten de Brusselaars wel nog vol aan de bak in play-off I.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?