Adrien Trebel ging samen met de rest van Anderlecht de boot in tegen Standard in de tweede helft.

Anderlecht krijgt deksel op de neus tegen Standard

Godfried Roelant
© BRUZZ
10/05/2018

Anderlecht was duidelijk de betere van Standard in de eerste helft, maar het vergat om de karrenvracht aan kansen ook af te maken. Standard toonde zich wel efficiënt na de rust en bezorgde de landskampioen een koude douche: 1-3.

De Ultra’s van de Mauves Army vierden de aankomst van de spelersbus van Anderlecht met Bengaals vuur, bommetjes en een ontelbare verzameling aan paars-witte vlaggen. Op hun vijftiende verjaardag wilden ze tegen Standard het Astridpark veel harder laten branden dan de hel van Luik. En dat leken de spelers goed begrepen te hebben.

Najar zet de toon

Heel paars-wit zette Standard meteen het mes op de keel, met Najar als grootste exponent daarvan. Op schitterende wijze demonstreerde hij dat door Carcela de bal te ontfutselen nadat die het gapende gat was ingedoken. Ook in aanvallend opzicht was hij belangrijk en lag hij aan de basis van de eerste twee grote kansen.

Met een voorzet zocht hij na nog geen twee minuten spelen Teodorczyk. Die kon niet bij de bal, al moest Luyindama wel een hoekschop toestaan. Trebel schilderde die op het hoofd van Morioka, maar Ochoa was wakker en tikte het leer over zijn kooi. Ook op de tweede hoekschop kon Sà de Mexicaanse goalie niet verschalken.

Subtiele Markovic

Vanaf dan was het heel de eerste helft lang eenrichtingsverkeer. Anderlecht legde de ene kans na de andere op de mat, maar voor een touch of genius moet je – hoe kan het ook anders – bij Lazar Markovic zijn. De Serviër is goed voor minstens een weergaloze actie per wedstrijd en dat was nu niet anders.

Op het kwartier hield hij Cimirot goed af om daarna te tonen dat wie niet sterk is, vooral slim moet zijn. Hij poortte de kleerkast Luyindama en stevende alleen op doel af, maar zijn stifter belandde over de kooi van Ochoa. Daarna was het aan Teodorczyk om het verschil te maken. De Pool slaagde er evenwel niet in om twee opgelegde kansen te benutten.

En daar is de VAR weer

Niemand in het stadion die er op dat moment aan dacht dat Standard Anderlecht vandaag iets in de weg zou leggen. Zeker niet toen ook ouderdomsdeken Deschacht eens de achterlijn haalde en zowaar zijn naaste belager uitkapte. De enige die roet in het eten leek te kunnen gooien was de veelbesproken VAR.

Bij een aanslag op Morioka door de jonge Selahi vond die het nodig om in te grijpen. De bal moest nochtans altijd op de stip. ‘Et le Standard, il est champion, tous les 25 ans, tous les 25 ans’, rolde wat later van de tribunes. Het gaf Trebel, ex-speler van de Rouches en houder van het rugnummer 25, genoeg zelfvertrouwen om op scheidsrechter Vertenten af te stappen na twee smerige fouten van Fai.

Hij vroeg om een ingreep van de VAR en kreeg daarvoor een gele kaart onder zijn neus geduwd. Vervolgens raadpleegde Vertenten alsnog de VAR om na het bekijken van de beelden ook houthakker Fai te bestraffen met dezelfde kleur. Begrijpe wie begrijpen kan.

Koude douche na de rust

Anderlecht slaagde er ondanks de vele mogelijkheden niet in om Standard in de eerste helft K.O. te trappen. Na de rust tapten de Luikenaars uit een ander vaatje en kwamen ze in geen tijd 0-2 voor. Op een hoekschop voor Anderlecht lanceerde Carcela de tegenaanval met spitsbroer Edmilson. Die ging er als een raket vandoor en schoot de bal simpel voorbij Sels.

Al wat paars-wit droeg was nog niet bekomen van deze eerste opdoffer, of Anderlecht stond al twee goals in het krijt. Doelpuntenmaker Edmilson verstuurde een voorzet richting Emond die met een gestrekt been het leer voorbij Sels devieerde. Het deksel op de neus heet dat dan.

Teo brengt spanning, maar Edmilson doet boeken dicht

De landskampioen van slag, maar met een klutsgoal van Teodorczyk kwam er toch weer spanning in de wedstrijd. Gerkens kreeg zelfs de kans om zijn ploeg weer helemaal langszij te brengen, maar de jonge Limburger vertikte het om binnen het doelkader te schieten. Hoe goed Najar was voor de rust, hoe hard de vermoeidheid toesloeg erna.

Hoe goed Najar was voor de rust, hoe hard de vermoeidheid toesloeg erna.

De rechtsback liet zich ringeloren bij een tweede goal van Edmilson. Op de counter maakte de kwieke flankaanvaller handig gebruik van de ruimte die hij kreeg en samen met zijn maatje Carcela tikte hij het makkelijk uit. Emond had in het slot nog de 1-4 aan de voet, maar zijn knal trof de dwarsligger.

De prachtige prestatie die Anderlecht leverde tegen Brugge is door de nederlaag tegen Standard weer teniet gedaan. Club Brugge kan vanavond op bezoek bij Charleroi weer een comfortabele voorsprong uitbouwen. Standard is na vandaag de grootste concurrent van de West-Vlamingen in de titelstrijd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht , Sport , RSC Anderlecht , Standard

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni