Anderlecht komt als winnaar uit Brugse bakoven

© PhotoNews
| Teodorczyk wijst naar de hemel bij zijn doelpunt. De Pool eert daarmee zijn pas overleden broer.

In een match waarin de VAR een hoofdrol opeiste, is Anderlecht als winnaar uit de strijd met aartsrivaal Club Brugge gekomen. De landskampioen sloeg in een snikheet Jan Breydel twee keer toe op het goede moment. Het mag zo opnieuw aan een 35ste landstitel denken.

Hadden we Anderlecht na de nederlaag in Luik tegen Standard te vroeg afgeschreven? Misschien wel. Na een goede prestatie tegen Charleroi, kon paars-wit met een zege tegen Club Brugge plots weer tot op twee punten komen van de leider. Om dat kabinetstukje tot een goed einde te brengen kon Vanhaezebrouck nog niet rekenen op de elf paars-witte talenten die deze week een profcontract ondertekenden bij voorzitter Marc Coucke.

VAR weer kop van Jut

Geen jonkies dus, maar wel een ancien in de basis met Olivier Deschacht. De blondharige verdediger speelde op pensioengerechtigde leeftijd al zijn 600ste (!) wedstrijd voor Anderlecht. Voorin keerde Teodorczyk terug die gisteren in Polen nog afscheid had genomen van zijn overleden broer. Ook de naam van Onyekuru verscheen weer op het wedstrijdblad, maar hij zat met een gebrek aan matchritme op de bank. Van daar zag hij samen met de rest van de ploeg hoe de aftrap met twintig minuten werd uitgesteld door een probleem met de VAR.

Een defecte airconditioning in het busje van de videoscheidsrechters was de oorzaak van de vertraging. Gelukkig voor Anderlecht kon die tijdig worden hersteld want op slag van rust moesten ze het hoofd koel houden na een foutieve beslissing van scheidsrechter Visser. Die had Club Brugge een strafschop toegekend op basis van een aangeschoten bal van Vanaken op het lichaam van Sà.

De Brugse bakoven ontplofte op het moment dat Visser op zijn stappen terugkwam en naar de hoekschopvlag wees. “Waarom werd er dan niet ingegrepen toen Gerkens twintig minuten eerder Vanaken aantikte in de grote rechthoek?”, zag je de thuissupporters denken.

Slalom Markovic en bruggetje Najar

Uit de hoekschop kon blauw-zwart geen kans meer creëren en zo mochten alle spelers zonder goals aan de rust afkoeling gaan zoeken in de catacomben van Jan Breydel. Een tussenstand waar vooral Anderlecht iets aan had kunnen doen. Twee keer was Teodorczyk in de positie gekomen om te scoren. Bij warme weersomstandigheden is het belangrijk om je prikken zorgvuldig uit te kiezen. En laat dat nu juist de specialiteit zijn van Lazar Markovic.

De jonge Serviër leek het allemaal niet zo veel te kunnen schelen, maar plots toverde hij wel een geniale slalom uit zijn sloffen. De verdediging van Brugge stond erbij en keek ernaar toen Markovic met een subliem passje de blauw-zwarte muur sloop. De stifter van Teodorczyk die erop volgde verdiende meer maar werd uit doel gehouden door Gabulov.

Het inspireerde Najar om aan de andere flank een gelijkaardige actie op te zetten. De Hondurees poortte eerst Diatta en vond daarna Morioka die vervolgens Teodorczyk zag staan. De Japanse voorzet was echter niet zuiver genoeg, waardoor de bal achter het lichaam van de Poolse spits kwam en goed afdrukken onmogelijk was. Tegenover twee kansen voor de landskampioen, stond een reuzenkans voor Club. Op een hoekschop van Vormer kwam de bal in de kluts voor de voeten van verdediger Mechele. Die haalde hard uit, maar Sels stond pal en voorkwam de achterstand.

Teo schiet het verdriet weg

De tweede keer 45 minuten begon met een beter Club Brugge, maar Anderlecht bleef wel alert voetballen. Het leidde tien minuten later tot een eerste doelpunt. Wat Teodorczyk niet kon in de eerste helft, lukte nu wel. Alsof God zelf hem leidde vond hij op aangeven van Gerkens een onbestaand gaatje onder Gabulov. De Russische doelman toonde zich de voorbije wedstrijden een goede vervanger voor Vermeer, maar ging nu wel pijnlijk in de fout.

Anderlecht op rozen, zeker wanneer wat later ook een ingestudeerde vrije trap perfect uitpakte. Dendoncker kopte tot bij Morioka die aan de tweede paal het leer rot van effect tegen de netten kopte. Het paars-witte delirium leek nabij, maar een doelpunt van Diaby bracht nog spanning in de wedstrijd. Al hing ook aan deze goal een geurtje. Sels stopte tot twee keer toe pogingen van Vossen en Diaby, maar de bal zou over de lijn zijn geweest. Een beslissing die ook door de VAR werd ondersteund.

Anderlecht houdt stand

Onder een striemend fluitconcert vocht Anderlecht de laatste minuten voor de kostbare drie punten. Club drukte Anderlecht terug tot aan de eigen zestien meter, maar echt groot gevaar leverde dat niet op. Ook in de extra tijd slaagde de thuisploeg er niet in om een gelijkmaker uit de brand te slepen.

Zo maakt de landskampioen na een match waarin de VAR een hoofdrol opeiste opnieuw aanspraak op de titel. Bij winst donderdag tegen Standard kan Anderlecht naar de eerste plaats wippen als Club op zijn beurt een steekje laat vallen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?