| Duel tussen Hoedt (l) en Lang (r).

Anderlecht raapt felbevochten punt tegen Club Brugge

TDN
19/12/2021

Anderlecht heeft het landskampioen Club Brugge zondagnamiddag knap lastig gemaakt in het Jan Breydelstadion. De Brusselaars startten sterk, maar keken lang tegen een achterstand aan. Invaller Francis Amuzu en Wesley Hoedt zetten paars-wit zelfs op voorsprong, maar finaal moest RSCA na een gelijkmaker van Vanaken vrede nemen met een punt. Anderlecht helpt met de 2-2 vooral stadsgenoot Union, wiens voorsprong op Club nu zes punten bedraagt.

De laatste vier wedstrijden slaagde RSC Anderlecht erin winnend af te sluiten. Doorgaans zelfs brachten de Brusselaars degelijk voetbal op de mat. Paars-wit trok dus met vertrouwen naar het Jan Breydelstadion voor de topper tegen Club Brugge. Dat is nochtans geen tegenstander die RSCA ligt. Van de laatste elf duels werden er zes verloren en vier gelijkgespeeld.

Anderlecht schoot als een speer uit de startblokken. Vooral op Sergio Gomez kreeg Club Brugge geen vat. De Spanjaar verstuurde vanop links de ene scherpe voorzet na de andere. Verschaeren kreeg zo'n zwieper voor zich en verlengde richting korte hoek. Mignolet ging goed plat. Een minuutje later mocht de beloftevolle middenvelder alleen af op de Brugse doelman, maar trapte hij onbesuisd over. Dit had de 0-1 moeten zijn.

Adem afgesneden

Aan de overzijde toonde generatiegenoot Charles De Ketelaere hoe het wel moet. Bij de eerste Brugse kans, gecreëerd dankzij een slim tikje van Lang, duwde de Rode Duivel het leer onder Hendrik Van Crombrugge door: 1-0. Een enorme opdoffer voor Anderlecht, dat sterk begonnen was en nu even naar adem moest happen. De kansen waren nu voor de thuisploeg, maar Vanaken, Sobol en Lang besloten naast.

Op slag van rust stak Anderlecht ook nog even zijn neus aan het venster. Verschaeren stuurde Kouamé het straatje in, maar de hardwerkende Ivoriaan trapte recht op Mignolet. Ook diens collega Van Crombrugge moest nog een bal pakken. Vanaken kopte richting het hoekje, maar de RSCA-doelman dook goed en behoedde zijn ploeg voor de dubbele achterstand.

20211219_REFAELOV_ANDERLECHT

| Lior Refaelov keerde in het Jan Breydelstadion terug bij zijn ex-club.

Kompany greep tijdens de rust in. Amuzu en Raman stonden plots op het veld, ten koste van Verschaeren en Zirkzee. Dat zette niet meteen zoden aan de dijk, want Brugge dreigde in de tweede helft meteen. Hoedt leverde makkelijk in, waarna De Ketelaere met een doorsteekpas Lang voor doel zette. Murillo keerde net op tijd terug om diens schot te blokkeren.

Amuzu pakt uit

Na een periode van relatieve windstilte pikken we terug in rond het uur. Raman mikte door de benen van Mignolet, die de bal nog net genoeg raakte om hem in hoekschop te pareren. Ook Van Crombrugge moest nog op zijn hoede zijn in deze felbetwiste topper. Rits sneed dwars door de Brusselse defensie en probeerde paars-wit met een subtiel tikje te verschalken. De RSCA-keeper las de situatie goed.

Intussen begon de tijd te dringen voor Anderlecht. Met nog twintig minuten te spelen, ontbond plots Amuzu zijn duivels. De kwieke flankaanvaller kneep vanop links naar binnen, liet twee verdedigers achter en benutte de vrijgemaakte ruimte om het leer met rechts binnen te krullen. Heerlijk doelpunt van het product van Neerpede. Met zijn derde van het seizoen bracht hij de Brusselaars langszij.

20211219_AMUZU_ANDERLECHT

| Amuzu viert zijn derde doelpunt van het seizoen, zijn eerste sinds midden september.

De honger van RSCA was nog niet gestild. Olsson plaatste een vrije trap vanop 25 meter net naast. En tien minuten voor tijd zocht ook de hoog klimmende Raman met een verrassende kopbal de winkelhaak, maar Mignolet ranselde de bal met een zweefsprong uit de bovenhoek. Op de hoekschop die daarop volgde, was het wel raak. Hoedt vlamde de 1-2 in twee tijden binnen in het dak van de goal.

Union loopt uit

Toch keerde paars-wit niet met drie punten terug naar de hoofdstad. Ook Van Crombrugge liet zich op een corner ringeloren. De Brusselse defensie was Vanaken helemaal uit het oog verloren en hij kon ongehinderd de 2-2 tegen de touwen koppen. Opnieuw een gelijkspel dus, nadat ook de topper in het Astridpark onbeslist eindigde.

Geen winnaar dus, al zal Union zich wel even in de handen wrijven. In de tussenstand blijft Club met 40 punten weliswaar tweede. Het telt nu wel al zes punten achterstand op koploper Union, dat zaterdag in extremis met 3-2 won van Cercle Brugge. Anderlecht is vierde, met 35 punten - 11 minder dan de Brusselse rivaal.