© Belga Images | De vreugde na de 3-2 was enorm in het Dudenpark.

Union pakt ondanks 0-2 achterstand tegen Cercle vierde zege op rij

TDN
18/12/2021

Niets lijkt momenteel onhaalbaar voor Union. De fiere leider kwam in het Dudenpark 0-2 achter tegen Cercle Brugge, maar boog die scheve situatie na de rust helemaal om. Het werd 3-2, dankzij Mitoma, Nieuwkoop en een dolkomische own goal. De voorsprong op Club Brugge, dat zondag RSC Anderlecht ontvangt, bedraagt opnieuw 7 punten.

Aangevuurd door de massaal aanwezige supporters liet Union er tegen Cercle geen gras over groeien. Al in de eerste minuut had een spurtende Vanzeir de openingstreffer aan de voet, maar de spits leek nog niet helemaal opgewarmd en trapte flauwtjes tegen doelman Didillon. Niet veel later kregen de Brusselaars het deksel op de neus, want Utkus kopte een Brugse hoekschop droog binnen: 0-1.

Flater Teuma

Cercle Brugge won zijn laatste vier duels en dus moest de thuisploeg vol aan de bak om snel weer langszij te komen. Een schot van Teuma zoefde rakelings naast, Mitoma vond - na een subliem hakje van Undav - de Brugse goalie op zijn pad en ook Undav zelf zag zijn lekkere schot vanop het halve maantje door die dekselse doelman Didillon nog verlengd worden tegen de lat. Union was baas, maar morste met de kansen.

Aan de overzijde toonde Cercle Brugge zich daarentegen bijzonder efficiënt. Aanvoerder Teuma liet de bal bij een Brugse voorzet onder zijn voet doorglijden. Matondo strafte de misser genadeloos af: 0-2 na 20 minuten. De Brusselaars waren zichtbaar gefrustreerd. Onder meer coach Mazzu ontving een kaart voor protest. Op slag van rust omspeelde Vanzeir knap verdediger en doelman, maar vanuit schuine hoek mikte hij rakelings naast.

20211218_UNION_DIDILLON_MITOMA_CERCLE_BRUGGE
© Belga Images | Mitoma scoorde vrij snel de aansluitingstreffer.

Union was aan herbronning toe. De rust bracht raad, al moest doelman Moris meteen vol aan de bak om Somers van de 0-3 te houden. Nadien was het al Union dat de klok sloeg. Nieuwkoop dacht de aansluitingstreffer gemaakt te hebben, maar zag zijn kopbal nog uiteen spatten op de lat. Het bleek slechts uitstel van executie, want op het uur knalde Mitoma via de onderkant van de lat de 1-2 binnen.

Erop en erover

Cercle bezweek nu helemaal onder de Brusselse druk. Eerst kwam Undav nog een voetje te kort om de gelijkmaker binnen te glijden. Een kwartier voor tijd stond de 2-2 wel op het scorebord. Mitoma haalde de achterlijn en legde goed achteruit. Nieuwkoop trapte, maar het leer bleef hangen in een Brugs bos van benen. Uiteindelijk slaagde Nieuwkoop er in het geharrewar alsnog in de bal binnen te poeieren.

Union nam geen vrede met een gelijkspel. Na een diepe pass van Nielsen kon Vanzeir opnieuw doorbreken, maar opnieuw besloot de Rode Duivel voorlangs. Het vizier van de Union-schutters stond niet op scherp deze avond. Gelukkig kreeg de thuisploeg in het slot nog wat hulp van Cercle Brugge. Verdediger Daland schatte compleet verkeerd in en tikte het leer wel heel knullig in eigen doel.

20211218_UNION_MAZZU_CERCLE_BRUGGE
© Belga Images | Felice Mazzu ging helemaal uit zijn dak na de verlossende 3-2 in de slotminuten.