| De spelers van Union vieren de 0-2 van Burgess.

Union klaart de klus tegen Zulte Waregem al voor de rust

TDN
15/12/2021

Union blijft uitstekend op dreef. De Brusselaars wonnen woensdag op de midweekspeeldag met 0-2 op het veld van een zwalpend Zulte Waregem. Dante Vanzeir en Christian Burgess klaarden de klus al voor de rust. Union heeft nog twee puntjes nodig om 2021 als leider in 1A af te sluiten.

Zulte Waregem tegen Union, dat is de slechtste verdediging tegen de beste aanval van de Jupiler Pro League. En dus mochten we ons woensdagavond opmaken voor een karrenvracht aan Brusselse doelpunten. Daarvoor rekende Mazzu op nagenoeg dezelfde elf die KV Mechelen versloeg. Kandouss verving de geschorste Van der Heyden, en ook Nieuwkoop keerde terug in de basis.

Na minder dan vijf minuten stond de 0-1 al bijna op het scorebord. Vanzeir profiteerde van onzeker uitverdedigen om met de bal aan de haal te gaan aan de cornervlag. Via Teuma werd Undav helemaal vrijgespeeld, maar de Duitse topschutter kreeg de bal van dichtbij niet onder doelman Bossut. De afgeweken afstandsschot van Teuma kon de thuisploeg minder verontrusten.

Union straft fout af

Na tien minuten stak Zulte Waregem een eerste keer de neus aan het venster. Dribbelkont Dompé schilderde een voorzet op de kruin van de kopbalsterke Gano, die het leer rakelings naast de kooi van Union-keeper Moris verlengde. De wedstrijd ging aan een razend tempo op en neer. Aan de overzijde pakte Undav na een balrecuperatie van Teuma uit met een ambitieuze volley vanop het halve maantje, maar Bossut plukte al bij al makkelijk.

Een doelpunt hing in de lucht en na oerdom balverlies was het Union dat de ban brak. Ciranni leverde zomaar in bij Undav, die zijn spitsbroer Vanzeir alleen op Bossut afstuurde. De doelman redde eerst nog, maar werkte onvoldoende weg en werd in twee tijden dan toch geklopt door de Rode Duivel: 0-1 na 20 minuten. Vijf minuten later had hij ook zijn twaalfde treffer aan de voet. Bij een snelle vrijschop liep Vanzeir slim weg om het leer meteen op de slof te nemen, maar hij kraakte zijn schot.

20211215_UNION_ZULTE_WAREGEM_VANZEIR

| Met zijn elfde van het seizoen brak Dante Vanzeir de ban tegen Zulte Waregem.

Union ging naarstig op zoek naar de dubbele voorsprong. Vanzeir bleef de gevaarlijkste man. Net voorbij het halfuur kopte hij een afgeweken voorzet van Undav hoog over. Met die kans had de spits meer moeten doen. Ook Teuma slaagde er met opnieuw een prima schot niet in Bossut te verschalken. Op slag van rust stond de 0-2 dan toch op het scorebord. Burgess kopte een hoekschop overhoeks binnen.

24 op 29

Een flauwe tweede helft bleek een maat voor niets. Union behield de controle, en kon via Undav de score nog uitdiepen, maar doelman Bossut keepte ondanks de twee doelpunten een puike wedstrijd. Naarmate het laatste fluitsignaal naderde, kwam de thuisploeg toch nog wat opzetten. Spitsen Gano en Vossen kwamen dichtbij de aansluitingstreffer, maar Moris gaf een zijn zevende clean sheet niet meer uit handen.

Met 24 op 29 blijft Union op toerental. De Brusselaars zetten opnieuw druk op achtervolgers Club Brugge en Antwerp, die later op deze negentiende speeldag nog in actie komen. Komend weekend neemt l'USG het in eigen huis op tegen het bevriende Cercle Brugge.