| Musona bracht Anderlecht na een vroege achterstand op gelijke hoogte. Maar dat mocht niet baten voor de 33-voudige landskampioen. Het verloor met 2-1.

Anderlecht verliest maximum op bezoek bij aartsrivaal Club Brugge

Godfried Roelant
26/08/2018

Anderlecht heeft geen vijfde opeenvolgende zege kunnen boeken. De Brusselaars verloren op bezoek bij Club Brugge na een pittige wedstrijd die nooit verveelde. Musona en Vanaken maakten de mooiste doelpunten. Maar dankzij een kopbalgoal van Dennis op hoekschop vroeg in de wedstrijd ging de overwinning aan het einde toch naar de landskampioen: 2-1.

Met de topper tegen Club Brugge stond Anderlecht voor zijn eerste echte krachtmeting van het seizoen. Al draait zo’n beladen duel in augustus vooral om prestige. Een tik uitdelen aan de huidige landskampioen kon paars-wit niet. Of toch? Met een vijfde opeenvolgende zege liet de recordkampioen de beste competitiestart in meer dan twintig jaar optekenen en dat zou toch pijn doen bij de supporters van blauw-zwart.

Winnen in Brugge, het is geen onmogelijke opdracht. De zege pakken in Jan Bredyel deed Anderlecht vorig jaar ook al in de play-offs, maar met Dimata en Santini loopt er voorin nu meer kwaliteit rond. Coach Vanhaezebrouck ging de confrontatie dus met vertrouwen tegemoet, zeker omdat hij door een procedurefout bij de voetbalbond verdediger Vranjes alsnog mocht opstellen. Dat geluk kende ook Club Brugge. Het zag de schorsing van Wesley opgeheven worden en kon de Braziliaan zo naast de kersverse aanwinst Rezaei in de spits kon posteren.

Altijd maar weer Trebel

Toch was het niet Wesley of Rezaei die in het openingskwartier voor het meeste gevaar zorgde bij Club Brugge, maar wel Dennis. De 20-jarige Nigeriaan kwam na nog geen 3 minuten perfect ingelopen op de tweede hoekschop van de partij en knikte het leer, zoals het hoort, hard naar de grond. Didillon mocht zich omdraaien en zo was Anderlecht meteen op achtervolgen aangewezen. Buiten een voorzet van Trebel, die op een haar na werd gemist door Santini, lukte dat niet echt. Club domineerde en zette Anderlecht het mes op de keel.

Maar wanneer het moeilijk gaat, kan Anderlecht rekenen op zijn roodharige baken van rust Adrien Trebel. De paars-witte metronoom nam zijn ploeg op sleeptouw en bracht meer verticaliteit in het spel. Dat resulteerde in de gelijkmaker van Musona. Eerst draaide Trebel Vormer tureluurs en vervolgens stuurde hij Dimata de vrije ruimte in. Die hield zijn directe tegenstander goed af en verstuurde een assist die voorbestemd leek voor Santini. Maar de boomlange spits liet de bal lopen en zo kon Musona de 1-1 op het bord knallen.

V2-bom van Vormer en Vanaken

Daarna bleven de grote kansen uit, tot Milic zich op de achterlijn verslikte in een duel met Dennis. Die ontfutselde hem de bal en kreeg nadien een zee van ruimte om een vrijstaande medemaat te bedienen. Hij wachtte lang en koos uiteindelijk voor Rezaei, maar die schoot slap op Didillon. Kostprijs van de Iraanse spits: 5 miljoen euro. Toch is de kans klein dat de naam van Rezaei na dit seizoen in een rijtje met mislukte transfers naast die van Koen Daerden komt.

De kans is klein dat de naam van Rezaei na dit seizoen in een rijtje met mislukte transfers naast die van Koen Daerden komt.

Het was de voorbode van een geslaagd slotoffensief van Club Brugge in de eerste helft. Na een heet standje voor doel met Wesley en Danjuma, ontbond Vanaken zijn duivels. Hij zette een dubbelpass op met Vormer en werkte de actie ook zelf genadeloos af. Een wondermooi doelpunt en een koude douche voor paars-wit dat met een achterstand de kleedkamer indook.

Ook Bakkali kan het tij niet keren

Vol goede moed vatte Anderlecht de tweede helft aan. Het kreeg via Saelemaekers en Santini kansen op de gelijkmaker, maar de pogingen bleven zonder succes. Ook Amuzu probeerde het, maar zijn vizier was niet goed afgesteld, waardoor zijn raket het doelkader miste. Daarna zakte het tempo wat in de wedstrijd en was het, ondertussen met Gerkens tussen de lijnen, wachten op een nieuwe kans.

Die kwam er eerst aan de overkant met een kopbal van Poulain op de paal. Opnieuw op hoekschop. De beste mogelijkheden waren daarna voor Club, met een schot van Vanaken en wederom een knal van Poulain. Al had ook Anderlecht zomaar de 2-2 kunnen maken. Amuzu ging na een tackle van Poulain neer randje zestien meter, maar scheidsrechter Vertenten legde de bal buiten het strafschopgebied.

De vrije trap leverde niets op, net als de invalbeurt van Bakkali zo’n tien minuten voor affluiten. Het jonge woelwater probeerde wel, maar kon het tij niet keren voor Anderlecht. Zo verliest Anderlecht zijn maximum in Brugge, maar kan het zich troosten met de wetenschap dat de prijzen pas aan het einde van het seizoen worden uitgedeeld.