| Zweedse supporters vernemen het nieuws over de aanslag tegen twee landgenoten, twee uur voor de aftrap van de voetbalinterland België-Zweden.

België-Zweden eindigt op 1-1, tweede helft wordt niet meer gespeeld

© Belga
19/10/2023

De maandagavond bij de rust gestaakte EK-kwalificatiewedstrijd tussen de Rode Duivels en Zweden wordt niet hervat. De ruststand 1-1 is de eindstand van de match. Dat heeft de Europese Voetbalconfederatie (UEFA) donderdag bekendgemaakt.

Volgens artikel 29 van het UEFA-reglement moest de match daags nadien uitgespeeld worden. Maar dat was uitgesloten, aangezien de Zweedse spelers maandagnacht onder politiebegeleiding werden overgebracht naar de luchthaven en meteen op het vliegtuig richting Zweden stapten. Ook de Rode Duivels keerden huiswaarts.

Het Uitvoerend Comité van de UEFA nam akte van het feit dat het onmogelijk was om dinsdag de wedstrijd voort te zetten en dat er in de interlandperiode in november geen ruimte is voor het afwerken van de partij, vóór de EK-loting van 2 december. Verder stelde de UEFA ook vast dat de Belgische en Zweedse federatie niet wensten om de tweede helft nog te spelen.

Van de spelers die geschorst waren voor de wedstrijd, in dit geval Amadou Onana, wordt de schorsing als uitgezeten beschouwd, aldus de UEFA. De gele kaarten die werden uitgedeeld, zijn gevalideerd.

'Beste oplossing'

Dinsdag verklaarde Manu Leroy, CEO ad interim van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB), dat de KBVB niet zou aandringen op een forfaitscore en dat "de beste oplossing" zou zijn om de match te laten eindigen op 1-1. "We gaan ons niet vastklampen aan onze status van reekshoofd. Op een gegeven moment moeten ethiek en moraal de bovenhand krijgen."

Met een puntendeling is België nog niet helemaal zeker van de groepswinst in poule F. Met 17 op 21 tellen de Rode Duivels een punt meer dan Oostenrijk, dat maandagavond met 0-1 won in Azerbeidzjan. Op 19 november zakken de Azeri's af naar Brussel op de laatste speeldag van de EK-kwalificaties.

Ondanks de draw tegen Zweden zal België mits winst tegen Azerbeidzjan heel waarschijnlijk reekshoofd zijn tijdens de loting, op zaterdag 2 december in Hamburg. Alleen Hongarije kan de Rode Duivels nog uit de top vijf van beste groepswinnaars houden, maar de Belgen hebben een veel positiever doelpuntensaldo.

Viktor Gyökeres bracht Zweden maandagavond op het kwartier op voorsprong. Romelu Lukaku hing de bordjes in de 31e minuut in evenwicht vanaf de strafschopstip. Toen de Zweedse spelers bij de rust vernamen dat er twee Zweden waren gedood bij een aanslag in Brussel, beslisten ze na overleg met de Belgen niet verder te spelen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport , België-Zweden , Aanslag 16 oktober 2023 , voetbalinterland , Rode Duivels

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni