Beresterk Brussels kraakt tegen Antwerp in slotkwart

© Basic-Fit Brussels
| Chris Walker was met 18 punten de topschutter. Hij verzorgde in het derde kwart de show met deze dunk.

Antwerp heeft vrijdagavond de eerste wedstrijd van de halve finale in de play-offs van de Euromillions Basket League tegen Brussels gewonnen. De bezoekers hielden een halfuur gelijke tred, maar kraakten in het slot. De eindstand in de Lotto Arena was 80-68 (rust: 41-43).

Antwerp beëindigde de reguliere competitie als eerst, zette een fantastische Champions League-campagne neer en won dit seizoen vijf van zijn zes duels tegen Brussels. De Giants kregen bovendien het thuisvoordeel en startten dus als favoriet in deze halve finale. Al was dat twee jaar geleden ook zo, en toen trok Brussels na vier wedstrijden verrassend aan het langste eind.

Loubry als herboren

De Lotta Arena was niet helemaal volgelopen voor de komst van de hoofdstedelingen. Maar de afwezigen kregen ongelijk. Na een gelijkopgaand begin, moesten de troepen van Roel Moors meteen achtervolgen. De Brusselse guard Domien Loubry ontbond halverwege het eerste kwart zijn duivels tegen zijn ex-club, maar Antwerp beperkte het verschil (22-24).

Ook in het tweede kwart zette Brussels zijn voet naast die van de Giants. De spelers van wonderdokter Serge Crevecoeur liepen in minder dan vijf minuten plots 10 punten uit, onder meer dankzij twee bommen van Loubry en Walker. Maar met de rust in zicht zette Antwerp nog een tussensprintje om te landen op een 41-43 ruststand na een uiterst genietbare eerste helft.

Maatje te groot

Crevecoeurs plannetje werkte goed. Met veel intensiteit, overgave en fysiek basketbal bracht Brussels dé titelfavoriet in de problemen. Ook in het derde kwart. De Giants konden niet goed om met het viriele spel van de bezoekers. Center Lichodzijewski en kapitein Muya zetten de Brusselse fysieke paraatheid met twee blocks in de verf, Walker verzorgde de show met een knappe dunk.

Antwerp begon wel stilaan beter in de wedstrijd te komen en in het slotkwart sputterde de aanvallende machine van Brussels. Zoals het een echte topploeg betaamt, draaide Antwerp in het vierde kwart de gashendel helemaal open. Van 60-58 ging het in sneltempo naar 78-61. Bij Brussels was de veer gebroken. De eindstand: 80-68.

Alles of niets in Neder

Drie kwarts kon Brussels het niveau van het nummer drie van de voorbije Champions League aan, maar het slotbedrijf was er teveel aan. Het vijftigtal trouwe fans van de Brussels Blue Eagles bleven na de match nog heel lang juichen en zingen voor Loubry en co. En terecht, want zondag staat er opnieuw een topaffiche op de planning. Brussels moet die thuismatch in Neder-Over-Heembeek wel winnen om een belle af te dwingen.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?