analyse

Het seizoen van Basic-Fit Brussels: coach Crevecoeur verricht wonderen

Serge Crevecouer in een tactische bespreking met zijn ploeg.© Photo News

Nu de competities er bijna allemaal opzitten, maken we de balans op van het seizoen van de vier grootste Brusselse sportclubs. Vandaag: basketbalclub Basic-Fit Brussels, dat straks nog play-offs afwerkt. Daarin mag Brussels onder impuls van wonderdokter Serge Crevecoeur bescheiden ambities koesteren. De vicekampioen van 2017 knoopte na een snertseizoen opnieuw aan met de top in België en zette een historische reeks van twaalf overwinningen op rij neer. De afgeleefde zaal werpt echter een donkere schaduw op het positieve verhaal, want Brussels zit daardoor aan zijn plafond.

Een mirakel, zo wordt de revival van Brussels dit seizoen genoemd. Met een budget van ongeveer 1,5 miljoen euro, maar vooral met een veel te kleine, afgeleefde zaal in Neder-Over-Heembeek, hoort Brussels eigenlijk bij de kneusjes in België. De troosteloze achtste plaats van vorig jaar bewees dat.

Maar de terugkeer van coach Serge Crevecoeur zorgde voor nieuw positivisme en de voormalige bankdirecteur loste de verwachtingen in. De Brusselaars prijkten dit seizoen een tijdje op de leidersplaats, na een reeks van twaalf zeges. Dat de bekerdroom in de halve finales aan diggelen werd geslagen, is voorlopig zowat de enige smet op het blazoen.

  • Ambitie vooraf

Na een seizoen om snel te vergeten, wilde Brussels vooral zichzelf terugvinden. De nieuwe slogan “Fear The Phoenix” zette die herrijzenis in de verf. Het bestuur kwam opnieuw uit bij Crevecoeur, en gaf hem de touwtjes in handen. De Brusselaar gedijt immers het best in volledige vrijheid. Zijn voornemen vooraf: “Ervoor zorgen dat er opnieuw een team op het veld staat, want het individu telt niet.”

20190301_BasicFitBrussels
© Basic-Fit Brussels
| Opnieuw een ploeg smeden, dat was de eerste bekommernis van Serge Crevecoeur.

Ondanks Crevecoeurs rentree durfde niemand vooraf echt een sportieve ambitie uitspreken. “De top vier zou al heel mooi zijn”, bleef aanvoerder Guy Muy eind september bescheiden. Wél uitgesproken was de bekerdroom. De finale wordt namelijk gespeeld in Vorst Nationaal: een uitgelezen kans dus om te bewijzen dat Brussels een grote zaal vol kan krijgen. Maar Antwerp deelde een onherkenbaar Brussels in de halve finale twee mokerslagen uit: 74-36 en 63-94.

Desondanks werd het nog een mooie reguliere competitie voor de mannen van Crevecoeur. Brussels moest vier matchen wachten op zijn eerste overwinning, maar zou nadien zijn langste zegereeks ooit neerzetten en onderweg Oostende en de Giants kloppen. Straks beginnen de play-offs. De halve finales bereiken is een must om de kroon op het werk te zetten.

  • Match van het seizoen

Dé match van het seizoen was wellicht de thuiswedstrijd van Brussels tegen Leuven op 17 februari. Tegen de rode lantaarn zou Basic-Fit wel even die historische twaalfde overwinning pakken onder impuls van het altijd enthousiaste thuispubliek. Maar makkelijk werd het niet, want na tien minuten stond Brussels 13-25 in het krijt. Het was even stil in de sportzaal van Neder-Over-Heembeek.

De motor sloeg nadien wel aan. Brussels won met 87-67 en werd daardoor ook leider in het klassement. Een knalprestatie. We kiezen voor deze wedstrijd omdat net die twaalfde overwinning op rij veel kleur gaf aan het seizoen van Brussels.

Maar de thuisoverwinning tegen Antwerp na twee verlengingen twee maanden eerder staat ook in het geheugen gegrift. Niet alleen werd revanche genomen voor de bekeruitschakeling, maar ook speelde Brussels wellicht zijn sterkste match van het seizoen tegen een ploeg die hoge ogen gooide in de Champions League en titelfavoriet is. Moge dat duel een inspiratiebron zijn voor de play-offs.

  • Speler van het seizoen

Er zijn geen sterren bij Brussels. Dat is de analyse die steeds maar terugkeert. Toch is in die defensief ijzersterke ploeg een sleutelrol weggelegd voor de Amerikaan Amin Stevens, een van de nieuwkomers. De center van ruim twee meter scoorde gemiddeld 17,8 punten per wedstrijd - niemand deed beter - en plukte telkens minstens 7 rebounds. Die stats leverden Stevens de eerste plaats in de indexranking en een nominatie voor MVP op.

20190524_Amin_Stevens_BFBrussels
© Belga
| Amin Stevens was één van de drie Amerikaanse nieuwkomers bij Brussels. Hij drukte meteen zijn stempel.

Maar de echte katalysator van het Brussels succes luistert naar de naam Serge Crevecoeur. Na een mislukt avontuur in Frankrijk keerde de trainer afgelopen zomer terug naar de heimat. Hij kocht met beperkte middelen heel gericht in, betrok de jeugd in zijn verhaal, leerde zijn mannen verdedigen en dwong zijn troepen tot het uiterste.

Crevecoeur is echter zoveel meer dan een coach: hij doet de rekrutering, brengt sponsors aan, organiseert evenementen, geeft lezingen, tekent de lijnen uit van de club, zorgt voor diëtisten en een professionele omkadering. Crevecoeur is Brussels, en Brussels is Crevecoeur.

  • Play-offs/volgend seizoen

Vrijdagavond starten de play-offs in het basketbal. Na de dubbele nederlaag tegen Charleroi afgelopen weekend strandde Brussels op de vierde plaats (21 zeges). In de kwartfinales komt Basic-Fit dus uit tegen het nummer vijf, Bergen (17 zeges). Op papier is Brussels favoriet. Van de vier onderlinge confrontaties wonnen de hoofdstedelingen er immers drie. Maar de play-offs zijn een nieuwe competitie.

Vrijdagavond opent Brussels thuis, en ook de beslissende derde match wordt voor eigen publiek afgewerkt. Die staat dinsdagavond op het programma, als Brussels zondagnamiddag de klus niet al heeft geklaard in Henegouwen. In de halve finales wacht wellicht een droomduel tegen Antwerp.

Insiders beweren dat de verrassing van de play-offs wel eens uit onze hoofdstad kunnen komen. Wij denken dat het te vroeg is voor een nieuwe finale. Basic-Fit heeft alles om uit te groeien tot een vaste waarde aan de Belgische basketbaltop, maar infrastructureel zit de ploeg aan zijn plafond. Brussels is de laatste eersteklasser die zijn thuiswedstrijden in een gemeentelijke sporthal afwerkt. De faciliteiten worden gedeeld met scholen uit de buurt, er is geen ruimte om vips en sponsors in de watten te latten en parkeergelegenheid is er ook niet.

Tactische besprekingen worden gedaan in een kantoor van 20 vierkante meter, waarin 10 medewerkers plaats moeten vinden, terwijl vlak ernaast zumbalessen doorgaan. Onmogelijk eigenlijk in een topsportomgeving. Om een jaarlijkse uitdager van Oostende en Antwerp te kunnen worden, heeft Brussels dringend een eigen multifunctionele zaal nodig.

Het stadsbestuur deed al water bij de wijn, maar dat is slechts een pleister op een houten been. Hoofdsponsor Basic-Fit is het gepalaver beu en trekt volgend seizoen, ondanks Europees basketbal, de stekker eruit. Brussels dreigt zo een slapende reus te blijven. Ondertussen blijft Crevecoeur in alle stilte maar sportieve mirakels verrichten.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?