Stad biedt basketclub Brussels Paleis 12 aan als thuishaven

© Basic-Fit Brussels
| Een volle zaal voor Basic-Fit Brussels afgelopen vrijdag in Paleis 12.

Door het uitblijven van een nieuwe sporthal, bestaat de kans dat de basketclub Basic-Fit Brussels naar Sint-Lambrechts-Woluwe verhuist. Maar dat wil schepen van Sport Benoît Hellings (Ecolo) absoluut vermijden, door bijvoorbeeld Paleis 12 aan te passen om er meer basketmatchen te laten doorgaan. “We doen er alles aan om de samenwerking met de club te bestendigen.”

Een nieuwe thuishaven voor Basic-Fit Brussels: het is een dossier dat al jaren aansleept. De Brusselse basketploeg blijft het goed doen in de hoogste regionen en stond zelfs even aan kop in de nationale competitie, al zijn de Brusselaars intussen weggezakt naar de vierde plaats. Maar de infrastructuur volgt niet. De club werkt nog steeds haar thuiswedstrijden af in een te kleine sporthal in Neder-Over-Heembeek.

"De club wacht al veel te lang op een oplossing van het stadsbestuur. De infrastructuur is onleefbaar voor een professionele club en remt de groei van Basic-Fit Brussels", kaartte Didier Wauters (CDH) aan op de gemeenteraad.

Schepen van Sport Benoît Hellings verzekerde dat de Stad zich wel degelijk bekommert om de toekomst van de basketclub. “We doen al erg veel voor de club. We hebben in de begroting een subsidie toegekend van 150.000 euro: dat is ongezien voor een Brusselse club.” De schepen wees er ook op dat de Stad garant staat voor de bussen naar uitwedstrijden, aantrekkelijke huurvoorwaarden biedt voor de zaal in Neder-Over-Heembeek en onlangs de vloer liet renoveren. “We willen absoluut dat Basic-Fit Brussels in Brussel blijft en in de toekomst kampioen kan worden van België”, klonk het overtuigd.

De bal ligt echter in het kamp van het management van de club. “Ik heb het gevoel dat we de goede richting opgaan en een nieuwe overeenkomst kunnen afsluiten, maar het is aan de club om te beslissen”, aldus schepen Hellings.

Stad wil geen nieuwe sporthal bouwen

Maar aangezien de overeenkomst tussen de Stad Brussel en de basketclub binnenkort vervalt, duiken er geruchten op dat de club een verhuis overweegt. “Er zijn blijkbaar 2 pistes in Sint-Lambrechts-Woluwe. Maar het zou toch erg spijtig zijn dat de club verhuist uit het grondgebied van de hoofdstad”, klonk het bij gemeenteraadslid Wauters. Hellings kon die geruchten niet van tafel vegen. “Maar ik heb het initiatief genomen om met de club te gaan praten, er zijn ondertussen al verschillende gesprekken geweest”, klonk het.

Een gloednieuwe sportzaal bouwen, ziet Hellings echter niet zitten. “Dat zou zeker 40 miljoen euro kosten: dat houdt geen steek”, klonk het. “Zo’n grote projecten vanuit de overheid lanceren: we hebben in de vorige legislatuur al gezien dat dat niet werkt", verwees de schepen naar het Eurostadion-debacle.

Paleis 12

De stad heeft wel andere opties achter de hand. De gepriviligieerde piste is het aanbieden van Paleis 12 als thuisbasis voor de belangrijkste wedstrijden. Dat er gesprekken lopen over Paleis 12, wordt ons ook bij de club zelf bevestigd.

Die locatie wordt jaarlijks al één keer gebruikt voor de galawedstrijd ‘The Wilink Game’ van de club. “De zaal kan licht aangepast worden om meer sportevenementen te kunnen ontvangen. Basic-Fit Brussels zou er 6 tot 10 keer per jaar terecht kunnen voor de belangrijkste matchen”, klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?