| Bondscoach Domenico Tedesco and Johan Bakayoko

Bondscoach Domenico Tedesco had ook bij 0-3 'niet het gevoel dat de race gelopen was'

© Belga
14/10/2023

De Rode Duivels kwalificeerden zich vrijdag in Wenen met 2-3 winst tegen Oostenrijk voor het EK 2024, maar Domenico Tedesco had vanop de bank gezien dat het bloed, zweet en tranen gekost had. "Zelfs toen we 0-3 voor stonden, had ik niet het gevoel dat de race gelopen was", bekende de bondscoach.

"We maken een foutje en dat kost ons de 1-3 en dan kwamen we ook nog eens met tien te staan. We misten nog kansen op de 1-4 en dat kwam ons nog bijna duur te staan. Je weet dat het altijd lastig wordt tegen zo'n ploeg, in een fantastisch stadion. Het publiek stond van begin tot eind achter hun elftal. En dat bleef er maar voor gaan. De Oostenrijkers zijn er tot het einde in blijven geloven. Ze hebben een goede coach, een goed team, maar vooral een voorbeeldige mentaliteit."

Tedesco verraste door met Loïs Openda een tweede spits naast Romelu Lukaku te zetten. "Het idee was om meer druk op de centrale verdedigers te zetten. In de heenwedstrijd in Brussel creëerden de Oostenrijkers met hun verticale spel te veel kansen. Ik wilde compact verdedigen op de flanken, geduld oefenen en dan met veel diepgang aanvallen. Dat lukte ook: vrij snel konden we scoren op de counter."

In de slotfase (87e) liet Tedesco Arthur Vermeeren en Mandela Keita debuteren om het middenveld te versterken. "Ik ben blij dat ze hun debuut als Rode Duivel hebben kunnen maken, ook al was het niet in de makkelijkste omstandigheden. Ze weten nu dat het vertrouwen in hen er is. In Antwerpen leveren ze uitstekend werk. We hebben veel goede jeugd. Ik heb soms gekke ideeën en wil nog wel meer jongeren oproepen, maar je kan ook niet elke wedstrijd dertig nieuwe spelers selecteren. Het moet stap per stap gaan."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni