'Boudewijnstadion renoveren kost 110 miljoen euro'

© Goedefroo & Goedefroo

Het Koning Boudewijnstadion renoveren is haalbaar en zou 110 miljoen euro kosten. Dat moet blijken uit een studie die de keuze voor een gloednieuw stadion op Parking C in vraag stelt.

De pleitbezorgers van de nieuwe voetbaltempel op Parking C zijn er altijd vanuit gegaan dat het Koning Boudewijnstadion nog moeilijk kan worden aangepast aan de steeds strengere normen van de Europese voetbalfederatie (Uefa). Volgens een studie van Goedefroo + Goedefroo architecten uit het West-Vlaamse Wielsbeke is een opknapbeurt echter perfect mogelijk en bovendien een pak goedkoper dan een nieuwbouw.

"Het huidige stadion mag dan uit de tijd zijn, het biedt nog flink wat troeven én - belangrijker nog - het staat er al", zegt architect Sven Goedefroo in Het Nieuwsblad. "We zetten maximaal in op kostenefficiëntie en op hergebruik van materiaal, wat ook de ecologische voetafdruk ten goede komt", zegt zijn broer Gunnar Goedefroo.

Volgens de studie komt de renovatie neer op 110 miljoen euro. Bovendien is geen bijkomende verkeersinfrastructuur nodig. Het geplande stadion op Parking C vergt wel serieuze investeringen zoals een verlenging van de metro en aansluitingen op de Ring. Hoewel het stadion zelf (250 tot 300 miljoen euro) betaald zou worden door het privéconsortium, zullen de Brusselse overheden wel opdraaien voor de randinvesteringen. Volgens de betrokken politici waren die kosten echter in elk geval nodig in het kader van Neo, de herontwikkeling van de Heizelsite.

Goedefroo + Goedefroo tekende eerder al plannen voor de renovatie van het voetbalstadion in Waregem. De opdrachtgever van de nieuwe studie houdt het bureau angstvallig geheim. Het project moet volgens de auteurs beoordeeld worden op zijn architecturale merites. De architecten willen ook vermijden dat de studie politiek gerecupereerd wordt.

'Discussie is voorbij'
Politieke tegenstanders van het nieuwe stadion, zien in de nieuwe studie wel meteen het bewijs van hun gelijk. "De renovatie van het Koning Boudewijnstadion blijkt een haalbare piste en moet gezien de talrijke voordelen opnieuw de eerste optie zijn”, stelt Brussels N-VA-fractievoorzitter Johan Van den Driessche. “Voortrekkers Guy Vanhengel (Open VLD) en Alain Courtois (MR) moeten dus dringend stoppen met de bevolking in het stadiondossier te dribbelen en het spel eindelijk transparant spelen.”

Schepen van Sport Courtois maakt echter duidelijk het stadionproject onmogelijk opnieuw in vraag gesteld kan worden. "De discussie over renoveren of niet is definitief voorbij", klinkt het. "In 2020 wordt het stadion afgebroken voor het Neo-project. De eerste en tweede fase zijn al goedgekeurd. Daar komen we niet op terug."

Bekijk hieronder ook de reportage van tvbrussel:

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?