Nationaal Stadion 20
© Jaspers-Eyers

Stad en Gewest betalen stadionparking

© brusselnieuws.be
27/03/2015

Het nieuwe stadion op Parking C wordt dan wel betaald door de privé, Stad en Gewest gaan wel voor de parking onder het stadion betalen. 'Bedoeling is dat de parking ook gebruikt wordt door pendelaars en bezoekers van het tentoonstellingspark.'

Het stadionproject van BAM/Ghelamco wordt geschat op 250 miljoen euro, volledig gefinancierd door de privé. Maar het project zal ook de overheid een flinke duit kosten. De Stad Brussel en het Brussels Gewest zullen niet alleen voor de toegangswegen en het park betalen, maar ook voor de grote parking die onder het stadion zou komen. Dat bevestigt het kabinet van minister van Financiën Guy Vanhengel (Open VLD).

"Vanhengel tovert een paars-wit konijn uit zijn hoed", reageert oppositielid Johan Van den Driessche (N-VA). Hij ondervroeg de regering over het stadiondossier in het parlement. "De Brusselaars zullen mee betalen en dat terwijl altijd is volgehouden dat de overheid geen geld in het stadion zou steken."

"Er gaat inderdaad geen geld naar de bouw van het stadion", klinkt het bij Vanhengel. "Wel naar de parking maar die zal dan ook niet alleen dienen voor het stadion. Die moet Parking C vervangen en zal dus ook het tentoonstellingspark bedienen. Ook is het de bedoeling om de metro verlengen en er een overstapparking van te maken."

'Dure grap'
"Ik snap de logica van een overstapparking", zegt Van den Driessche op zijn beurt. "Maar Parking C bestaat al en kan voor weinig geld opgeknapt worden. Nu gaan ze echter een ondergrondse parking bouwen van vier verdiepingen. Dat wordt een dure grap en zo faciliteren ze toch de bouw van het stadion met overheidsgeld."

Behalve de parking moet er ook een tunnel komen om aan te sluiten op de Ring. Die zou ook de ontwikkeling in het kader van Neo ten goede komen. Hoeveel de publieke investeringen moeten kosten is nog niet duidelijk. Volgens Van den Driessche gaat men uit van om en bij de 250 miljoen euro, evenveel als het stadion zelf dus, maar bij Vanhengel wordt dat bedrag niet bevestigd. "De onderhandelingen met Ghelamco zijn nog maar pas begonnen", klinkt het. "Heel wat details moeten nog worden uitgewerkt."

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken, Samenleving, Politiek, Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie