Belgian Tornados Jonathan Borlée, Kevin Borlée, Dylan Borlée en Jonathan Sacoor worden Europees kampioen op de 4x400 meter estafette op het EK atletiek Berlijn 2018

| Belgian Tornados Jonathan Borlée, Kevin Borlée, Dylan Borlée en Jonathan Sacoor worden Europees kampioen op de 4x400 meter estafette op het EK atletiek Berlijn 2018 (archiefbeeld)

Broers Borlée beleven baaldag op Brussels GP

© Belga
10/08/2020

Het is niet het dagje geworden van de broers Borlée op de Brussels GP zondag in het Koning Boudewijnstadion. Kevin en Dylan liepen blessures op, Jonathan bleef onder de verwachtingen op zowel de 100 als de 200 meter. De Brusselse loopsters Ann Zagré en Cynthia Bolingo liepen verdienstelijke tijden.

De snelste Belg op de 100 meter in Brussel was Belgian Tornado Robin Vanderbemden met 10.60. Jonathan Borlée klokte 10.66, ruim boven zijn persoonlijk record van 10.46. Dylan Borlée liep 10.70, zijn persoonlijk record staat op 10.61. Broer Kevin verscheen niet aan de start nadat hij in de opwarming een rugblessure opliep. "Ik hoop volgende week het BK te halen", liet hij optekenen in een korte reactie.

Moe en rampzalige start

Op de 200 meter, waar Julien Watrin de snelste Belg was in 21.10, verging het de familie Borlée niet beter. Jonathan bleef met 21.18 erg ver boven zijn persoonlijk record van 20.31, Dylan liep halverwege zijn wedstrijd een hamstringblessure op en moest de strijd staken.

"Het kwam door de vermoeidheid", vertelde de jongste van de drie broers Borlée na afloop. "Door de hitte is het moeilijk om tussen de wedstrijden door te recupereren. Mijn start was al rampzalig en daarna voelde ik dat mijn spieren het simpelweg begaven. Ze zeiden stop. We zullen de komende dagen zien hoe ernstig deze blessure is."

Jonathan Borlée, die zich als enige telg niet blesseerde, baalde vooral over zijn gemiste start op de 100 meter. "Die start was rampzalig, de rest van die koers was oké", klonk het. "Het is wachten tot de puzzel klopt, dan zit mijn persoonlijk record er in. Op de 200 meter draait het voorlopig niet, noch op training, noch in wedstrijd. maar het is alvast leuk om eindelijk weer wedstrijden te kunnen lopen. Daar heb je als atleet al die maanden voor getraind. "

Dit seizoen neem ik nog deel aan het BK en de Memorial Van Damme. Daarna? Er is misschien niets.

loopster Ann Zagré

Bij haar eerste optreden opnieuw in competitie liep Anne Zagré (RESC) de 100m horden in 13.26, net na de Franse Cyrena Samba-Mayela (13.19), en een eindje boven haar persoonlijk record (12.71). De Brusselse ziet deze campagne 2020 als een springplank naar wat de toekomst kan brengen.

"Het was een raar seizoen, maar zeer nuttig om te werken aan wat komt in 2021", zegt Anne Zagré in het Koning Boudewijnstadion. "Het was een gelegenheid om nieuwe dingen te proberen tijdens training en de impact hiervan te bekijken tijdens competitie. Het is alleen jammer dat er weinig wedstrijden zijn om te testen."

Voor Zagré was de 100m horden op de Brussels GP een eerste uitdaging na de coronapauze. "Ik zat redelijk goed in het ritme, al was mijn start niet zo goed. Ik heb me geconcentreerd de laatste maanden op korte en langere sprints. Ik weet dus wat ik moet verbeteren. Tijdens het begin van de lockdown dacht ik mijn initieel trainingsprogramma te kunnen afwerken, maar zodra het duidelijk werd dat dit maanden kon aanslepen, wijzigde ik mijn tactiek. Dit seizoen neem ik nog deel aan het nationaal kampioenschap en de Memorial Van Damme. Daarna? Er is verder misschien niets."

Veelbelovende Bolingo

Belgian Cheetah Cynthia Bolingo, die recent haar comeback maakte na anderhalf jaar blessureleed, kwam met 11.63 in de buurt van haar persoonlijk record, dat op 11.57 staat. Bolingo liep daarna ook nog de 200 meter in 23.53. Haar besttijd op die afstand bedraagt 23.11. "Ik ben tevreden over mijn prestaties. Ik had een goed gevoel", reageerde de Brusselse. "Ik hoop dat mijn tijden dit seizoen nog wat zakken. Ik wil met een goed gevoel eindigen met het oog op het olympisch seizoen."

In maart vorig jaar won Bolingo op het EK indoor in Glasgow zilver op de 400 meter. Maar heel wat blessureleed hield haar daarna bijna anderhalf jaar aan de kant. Pas recent kwam ze weer in actie tijdens een meeting in Eigenbrakel. "Het was heel bizar om zolang geblesseerd aan de kant te staan. Maar nu kan ik weer voluit trainen en aan competities deelnemen, wat op zich al een mooie overwinning is. Ik wil steeds het beste van mezelf geven."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Laken, Sport, Sporting Flagey, Kevin Borlée, Jonathan Borlée, Dylan Borlée, GP Brussels, Koning Boudewijnstadion, Ann Zagré

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni