Brussel-Stad verbiedt WK-matchen op groot scherm

© Photonews

Wie had gehoopt om in het centrum van Brussel de wedstrijden van de Rode Duivels op het WK te bekijken op groot scherm, is er aan voor de moeite. Het stadsbestuur verbiedt grote schermen en ook cafés mogen enkel binnen de wedstrijden uitzenden. Niet getreurd: voetbalfans kunnen wel terecht in het stadion van RWDM in Molenbeek en op het spiksplinternieuwe Spiegelplein in Jette.

Eerst het goede nieuws: voetbalfans kunnen zich opmaken voor twee toplocaties om massaal te supporteren voor de Rode Duivels op het WK in Rusland. Net zoals bij het EK in 2016 wordt het Edmond Machtensstadion van RWDM omgetoverd tot een heus WK-dorp. “Dankzij onze sponsors is de ingang volledig gratis”, zegt voorzitter van RWDM Thierry Dailly. “Het wordt ook een echt WK-dorp, met heel wat activiteiten, waaronder veel voor kinderen.”

En ook in Jette kijkt men reikhalzend uit naar de start van het WK. Vooral omdat de eerste wedstrijd van de Rode Duivels, op 18 juni tegen Panama, het ideale moment is om het spiksplinternieuwe Spiegelplein in te wijden. “De werken aan het plein zullen net op tijd klaar zijn”, kirt een enthousiaste burgemeester Hervé Doyen. “We hebben alles al klaar, zoals het reglement en de coördinatie door de politie.” De maximumcapaciteit zal, net zoals bij het EK, op ongeveer 6.000 man liggen. “Er was toen geen enkel incident en we doen er alles aan om ook dit jaar alles vlot te laten verlopen”, aldus Doyen.

Niets te zien in de binnenstad

Maar de grote afwezige dit jaar is de stad Brussel. Het stadsbestuur zal dit jaar helemaal niets organiseren en laat ook geen grote schermen in de openbare ruimten toe. Dat betekent dus geen groot scherm aan de Kunstberg of de Grote Markt, maar ook geen WK-dorp aan het Koning Boudewijnstadion zoals in 2014. “Wij zijn vooral bekommerd om de veiligheid”, zegt Maité Van Rampelbergh, de woordvoerster van burgemeester Close. “Met al die nationaliteiten in Brussel, lokt zowat elke WK-match veel volk, en dat is gewoon een te zware belasting voor de politie.”

Om “discussies te vermijden”, wordt er dus ook geen uitzondering gemaakt voor de matchen van de Rode Duivels. En ook cafés krijgen een strikte reglementering opgelegd. “Wie het WK wil uitzenden, mag dat uiteraard, maar enkel binnen. Aanvragen om in de openbare ruimte schermen te zetten, worden geweigerd.” De enige optie die nog besproken wordt, is om de wedstrijden van de Belgen uit te zenden op Brussel-Bad. Maar ook daar zouden de schermen binnen moeten staan en niet buiten.

'WK nog veraf'

Hetzelfde geluid weerklinkt in Elsene. De gemeente zal zelf geen groot scherm zetten op haar grondgebied, en ook aanvragen van particulieren om in de openbare ruimte een scherm te zetten “worden doorgaans negatief beoordeeld”, zegt de kabinetschef van burgemeester Dufourny. “We zullen wel overleggen met de horecazaken die schermen willen plaatsen in of buiten hun café. Maar wat ons betreft is het WK nog veraf.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?