| Ryad Merhy won in 2015 al de Gouden Bokshandschoen. Zijn collega Delphine Persoons (uiterst rechts op de foto) won toen de vrouwelijke tegenhanger.

Ryad Merhy strijdt zaterdagavond in het Palais des Sports in Marseille voor de vacante WBA-titel bij de cruisergewichten. De Brusselaar met Ivoriaanse roots neemt het op tegen de Fransman (met Armeense roots) Arsen Goulamirian.

Goulamirian lijkt licht favoriet. Hij heeft de steun van het thuispubliek en bereidde zich de voorbije weken intensief voor in Californië. Daar oefende hij tegen absolute toppers als Gassiev en Gennady Golovkin.

Nummer 2

De Fransman won al zijn 22 bokskampen tot dusver, 14 daarvan met KO. De WBA klasseert hem momenteel als nummer één van de wereld. Maar ook Merhy, nummer twee in de WBA-ranking, kan uitstekende papieren voorleggen.

De WBC-kampioen, die in Boston traint onder leiding van Hector Bermudez, triomfeerde in alle 24 gevechten, die hij aanging. Liefst twintig keer eindigde de partij voortijdig. Voor de Belgische boksgeschiedenis is zaterdag een historische datum.

WBA

Ons land leverde na het einde van de Tweede Wereldoorlog geen enkele mannelijke wereldkampioen meer. Ook voordien was de spoeling al dun. Gustave Roth (1936), bij de middengewichten, en Felix Wouters (1938), bij de welters, veroverden een IBU-wereldtitel, maar dat was in die tijd eerder een kleine boksbond, exclusief Europees bovendien.

Nadien gingen vier Belgen de strijd aan voor de wereldtitel. Maar achtereenvolgens Jean-Pierre Coopman (1976), Jean-Marc Renard (1989), Stéphane Jamoye (2013 en 2014) en Alex Miskirtchian (2014) faalden in hun missie.

Naast de WBA-titel geeft winst ook de kans op een gevecht met de Russische superkampioen Murat Gassiev (of de Oekraïner Oleksandr Usyk, die hem op 11 mei in het Arabische Djebbah uitdaagt).

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, boksen, Ryad Merhy

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni