| Zaineb Sammar pakte brons op het WK boksen voor junioren.

Historisch: Brusselse haalt eerste Belgische medaille op WK boksen voor junioren

Nena Langloh
© BRUZZ
04/12/2023

De Brusselse Zaineb Sammar heeft zondag brons gepakt op het wereldkampioenschap boksen voor junioren (15-16 jaar) bij de zwaargewichten (+80 kg). Daarmee brengt de zestienjarige Sammar de allereerste boksmedaille voor junioren voor België binnen. "Het was een magische ervaring."

Zaineb Sammar, die uit Molenbeek komt en sinds kort in Ganshoren woont, plaatste zich voor de halve finales op het WK boksen in het Armeense Jerevan nadat ze won van de Roemeense Elena Denisa Manu. De halve finales verloor de Brusselse met technisch knock-out van haar Oezbeekse leeftijdsgenote Sobirakhon Shakhobidinova, die uiteindelijk wereldkampioen werd. Ze deelt de derde plaats met de Russische Mariia Osipova.

Een mirakel, noemt Sammars coach Mohamed Idrissi de derde plaats. Nog maar een jaar geleden begon Sammar met boksen in de Brussels Boxing Academy, nu sleept ze al een historische medaille voor België in de wacht. De zestienjarige had nooit eerder deelgenomen aan een competitie.

"Het is een magische ervaring," vertelt Sammar aan de telefoon met BRUZZ vanuit haar hotelkamer in Jerevan. "Het is een grote discipline, dus een enorme eer dat ik de bronzen medaille heb gewonnen. Ik ben fier op mezelf en trots dat ik België heb mogen verdedigen op het WK."

‘Investeer in junioren’

Eerst begon ze met boksen om gewicht te verliezen, "maar al snel vond ik het geweldig." Haar coach merkte haar talent op en wilde dat ze kon deelnemen aan het WK boksen voor junioren. Dat liep niet helemaal van een leien dakje: "Een deelname aan zulke competities kost veel geld omdat daar hotel- en vervoerkosten bij komen kijken. Helaas zijn er niet altijd middelen voor junioren, laat staan voor meisjes die boksen."

20231204_Zaineb Sammar op WK boksen voor junioren Armenie

| Zaineb Sammar (links) en coach Mohamed Idrissi (rechts).

Idrissi kon de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC) uiteindelijk overtuigen om Sammars deelname te steunen: "Ik ben Ans Persoons (Vooruit, red.) dankbaar dat ze in de jonge boksers geloofde. Zaineb heeft nu bewezen dat België moet investeren in zijn jong talent. Als België bokskampioenen wil op de Olympische Spelen van 2028, moeten er dringend middelen bijkomen voor junioren."

Verrijking

Niet alleen voor België is de medaille goed nieuws, vindt Idrissi. Ook de Brusselse jongeren van de Brussels Boxing Academy zullen hierdoor meer in zichzelf geloven. "Dankzij Zaineb weten ze nu dat het kan, dat ook zij kunnen deelnemen aan belangrijke wedstrijden én een goed resultaat neerzetten," zegt de bokscoach.

Volgens Idrissi is de Brusselse boksschool meer dan een sportclub: "Ook het sociale aspect speelt mee. Als we jongeren de kans geven om internationaal te spelen, doen ze meer ervaringen op. Dat verrijkt hen en geeft ze het gevoel dat we in hen geloven."

Sammar was een van twee vertegenwoordigers van de Vlaamse Boksliga in de Armeense hoofdstad. Bij de jongens tot 75 kilogram (middengewichten) verloor Yassir Essaban in zijn eerste kamp op punten van de Rus Vladimir Dranko.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni