podcast

Boksers van Brussels Boxing Academy: 'Onze club verdient een eigen zaal'

Bekijk ook de afspeellijst: dinsdag 19 november 2019

Jalal El Achkar en Ismail Belaich van de Brusselse Boxing Academy waren maandag te gast in Sporting Flagey. Ze praten in de podcast onder meer over de nood aan een nieuwe zaal, maar ook over een lid van de club dat in 2013 naar IS vertrok. "Hij was als suiker, zo'n goede kerel. Eén jointje en een daaraan gekoppelde dopingschorsing van twee jaar demotiveerde hem zo hard dat we hem nooit meer terug zagen." De BBA organiseert komende zaterdag in samenwerking met BOZAR een boksgala, op zondag vinden in de Hortahal in de Ravensteinstraat ook de debatten plaats.

Beluister het volledige interview in onze Sporting Flagey-podcast.

De Brussels Boxing Academy ligt in het centrum van de stad en bereikt een diverse groep met het boksen. Daar zijn vaak kwetsbare jongeren bij, de bedoeling is dan om die jongeren op een laagdrempelige manier een houvast een tijdverdrijf te bieden via het boksen.

Eerste kamp

Ismail Belaich (18) bokst sinds z'n vijftiende en maakt zich op voor zijn eerste echte gevecht nu zaterdag in BOZAR. "Dankzij de club heb ik een doel, te beginnen met mijn eerste kamp", zegt Belaich in Sporting Flagey. "Er zijn al heel wat van mijn vrienden komen trainen, en die sluiten zich dan vaak meteen aan bij de BBA."

Jalal El Achkar is een ancien van de club, voor hem is de BBA meer dan een boksclub. "De deur staat open voor iedereen. Bokstechnisch is het niveau heel hoog, als we tornooien spelen in Vlaanderen vragen ze zich af: 'Waar hebben ze dat geleerd?'"

Joint

In 2013 vertrok er iemand van de club naar Syrië om er te gaan strijden bij terreurgroep IS. "Ik kende die gozer", knikt Jalal. "Hij was als suiker, echt een topkerel. En bovendien één van onze beste boksers. Maar door een positieve dopingplas na het roken van een joint kreeg hij twee jaar schorsing. Hij verloor alle motivatie omdat hij geen wedstrijden meer kon boksen. We zagen hem nooit meer terug."

"Dat was jammer voor onze club, want door onze werking vermijden wij net dat jongeren het slechte pad op gaan."

Jalal ziet zijn boksclub nog groter worden in de toekomst. "We hebben te weinig plaats en zaaluren. Een eigen zaal, zoals sommige andere sportclubs hebben, dat hebben we nodig."

"De club houdt jongeren op het goede pad. Het komt aan als iemand dan vertrekt naar Syrië of Irak."

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?