Boksen Ryad Merhy

Ryad Merhy (rechts) mag zich de allereerste Belgische wereldkampioen boksen noemen.

Brusselaar Merhy officieel wereldkampioen boksen bij de cruisergewichten

© Belga
30/01/2021

De Brusselse bokser Ryad Merhy is officieel aangeduid als WBA-kampioen bij de cruisergewichten (-90,719 kg). De Kazach Beibut Shumenov moet gezien zijn inactiviteit zijn titel afstaan. Met de Cubaan Yuniel Dorticos werd al een uitdager aangewezen voor de 28-jarige Merhy, die de allereerste Belgische wereldkampioen in het boksen is.

Merhy kroonde zich in oktober 2019 in de Dôme van Charleroi tot interim-kampioen van de WBA bij de cruisergewichten. De Brusselaar sloeg zijn Hongaarse tegenstander Imre Szello knock-out in de zevende van twaalf ronden.

'In de geschiedenisboeken'

Merhy kon zich tot nu echter slechts interim-kampioen noemen. Beibut Shumenov, die de titel in handen had, raakte ernstig geblesseerd en kon zijn gordel niet verdedigen. Sinds de zomer van 2018 kwam hij niet meer in actie.

"Na maanden geduld heb ik het genoegen te kunnen aankondigen dat ik officieel WBA-kampioen bij de cruisergewichten ben," reageerde Merhy op Facebook. "Mijn naam komt nog een beetje meer in de geschiedenisboeken terecht, en dit is nog maar het begin! Bedankt aan allen, aan mijn team en mijn manager."

Een van de komende dagen wordt de gordel in België verwacht. Manager Alain Vanackère hoopt dat de kamp tegen Dorticos in België kan plaatsvinden. Hij rekent daarbij op steun van de overheid. "Maar dat zal niet voldoende zijn," aldus Vanackère. "Ik moet ook privépartners zien te vinden."

Geen enkele Belgische bokser schopte het tot dusver tot wereldkampioen. Er waren wel vijf uitdagers (Jean-Pierre Coopman in 1976 tegen Mohammed Ali, Jean-Marc Renard in 1989, Alex Miskirtchian in 2014 en twee keer Stéphane Jamoye in 2013 en 2014), maar ze wisten de wereldtitel niet te veroveren.

Tot dusver behaalde Merhy in zijn carrière 29 zeges (waarvan 24 met knock-out). Hij verloor één kamp (met knock-out).

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Sporting Flagey, Ryad Merhy, boksen, wereldkampioen

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni