| Joachim Gérard (32) wint met Wimbledon zijn tweede grandslam

Brusselaar wint Wimbledon (in rolstoeltennis): 'Op naar volgende doel: de Spelen'

© Belga
11/07/2021
Updated: 11/07/2021 16.55u

Rolstoeltennisser Joachim Gérard heeft zondag voor het eerst in zijn carrière Wimbledon gewonnen. Het nummer vier van de wereld versloeg in de finale op het Londense gras de Brit Gordon Reid (ITF 6). Zijn volgende doel? "Goud pakken op de Paralympics."

Na een uur en 44 minuten stond de 6-2, 7-6 (7/2) eindstand op het bord van court 3 in de All England Club.

Voor de 32-jarige Gérard is het zijn tweede grandslamtitel in het enkel. Eerder dit seizoen schreef de Brusselaar al de Australian Open op zijn naam. Op Wimbledon bereikte hij dit jaar voor het eerst in vier deelnames de finale. Hij vertrekt later deze maand naar de Olympische Spelen.

Zaterdag speelde Gérard ook al de finale van het dubbelspel. Daarin verloor hij aan de zijde van de Nederlander Tom Egberink met 7-5 en 6-2 van Gordon Reid en Alfie Hewett. Hij greep zo naast een tweede dubbeltitel op rij in Londen. In 2019 won hij het toernooi met de Zweed Stefan Olsson. In 2020 werd er niet getennist door de coronapandemie. Ook de Australian Open (in 2017 en 2019) en Roland Garros (in 2014) staan op zijn erelijst.

Gordon Reid (29) mikte op een tweede Wimbledonzege. Hij pakte er de titel in 2016. Dat jaar won hij ook de Australian Open. Hij versloeg toen in Melbourne in de finale Gérard.

Paralympics in Tokio

Gérard is hoe dan ook niet van plan op zijn lauweren te gaan rusten. "Mijn doel is proberen nummer 1 te worden, en dat zolang mogelijk te blijven. Ik zou naar de derde plaats springen, maar nummer twee Alfie (Hewett) heeft een flinke voorsprong. Toch ga ik proberen te blijven klimmen in het klassement. Daarvoor moet ik constant presteren en geen drie goede toernooien laten volgen door drie slechte. Op dat vlak zal ik progressie moeten maken."

Zijn volgende doel worden de Paralympics in Tokio. Vijf jaar geleden haalde hij brons in Rio. "Ik ga voor goud, dat is duidelijk. De Spelen zijn een droom voor elke atleet. De eerste droom is deelnemen, de tweede is een medaille pakken en de derde is goud. Ik was heel blij met brons in Rio, ondanks de teleurstelling na mijn verlies in de halve finale. In Tokio wil ik beter doen. Maar veel atleten willen dat kostbare eremetaal."

Herbekijk hier de aflevering van Eremetaal met Joachim Gérard

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni