Michy Batshuayi na de vriendschappelijke wedstrijd tegen Costa Rica als voorbereiding op het WK in Rusland

| De Rode Duivels wonnen hun vorige wedstrijd op het WK met 5-2 van Tunesië. Michy Batshuayi mocht invallen en droeg zijn steentje bij door het vijfde doelpunt te scoren.

Brusselse Duivels krijgen kans tegen Engeland

Godfried Roelant
© BRUZZ
28/06/2018

De Rode Duivels spelen vanavond hun laatste duel in de poulefase van het WK. België neemt het op tegen Engeland en treedt vermoedelijk aan met een B-elftal. De B van Brussels, want het is een uitgelezen kans voor Brusselse Duivels met een bankzitterstatuut als Tielemans, Januzaj en Batshuayi om zich in de kijker te spelen.

De Russische exclave Kaliningrad vormt vanavond het decor van een aantrekkelijke voetbalaffiche tussen België en Engeland. Beide landen wonnen overtuigend hun eerste twee duels tegen Panama en Tunesië en mogen onder elkaar uitmaken wie de winnaar wordt van groep G.

Ze spelen daarom beiden met een veredeld B-efltal, wat een aantal Brusselse bankverwarmers de kans geeft om zich te tonen. Zo worden Januzaj, Tielemans en Batshuayi aan de aftrap verwacht. Ook Dendoncker van Anderlecht zou centraal achterin speelminuten krijgen. De vraag is alleen of België wel als eerste wil eindigen.

Tweede plaats is pas topland in halve finale

De tweede plaats geeft namelijk recht op een sportief aantrekkelijker parcours. Dan nemen de Rode Duivels het in de achtste finale op tegen Colombia. Dat zorgt er ook voor dat we toplanden als Portugal, Frankrijk, Argentinië en Brazilië pas in de finale terugzien.

Luka Modric

| Onder leiding van metronoom Luka Modric ontpopte Kroatië zich tot een van de revelaties van dit WK.

Een eerste grote test komt er dan pas in de halve finale met drievoudig Europees en ex-wereldkampioen Spanje. Al bestaat de kans dat Kroatië in zijn kwartfinale stunt tegen La Roja.

Dan moeten we de Kroatische motor op het middenveld Modric doen sputteren om te mogen strijden om de wereldtitel. Om daar te geraken moeten we in de kwartfinale wel voorbij Zweden of Zwitserland, maar dat is altijd een haalbare kaart.

Minder vlieguren en korter gras

Eindigen achter Engeland levert ook een logistiek voordeel op. De Rode Duivels spelen dan hun achtste en mogelijk halve finale in het Loezjnikstadion in Moskou. Dat is op een halfuur rijden van hun uitvalsbasis in Dedovsk. Enkel voor de kwartfinale in Samara moeten de Belgen dan het vliegtuig nemen.

Het snelle combinatiespel van de Belgen komt beter tot zijn recht op het korter afgereden Moskovitische gras.

Dat is niets in vergelijking met de verre verplaatsingen die de Belgen zouden moeten maken als winnaar van groep G. Dan wachten de Duivels met respectievelijke speelsteden Rostov, Kazan en Sint-Petersburg veel meer vlieguren.

Een ander klein, maar daarom niet minder belangrijk detail is dat het Moskovitische gras korter is afgereden dan in de andere stadions. Het snelle combiniatiespel van de Belgen komt daar beter tot zijn recht. Dat bleek al tijdens de wedstrijd tegen Tunesië die met 5-2 gewonnen werd.

Lotje trekken

Dankzij de monsterzege van Engeland tegen Panama (6-1, red.), staat België momenteel met exact hetzelfde puntenaantal en doelpuntensaldo aan kop van de groep. Als dat ook na vanavond zo blijft dan zal het fair-play-systeem de doorslag geven.

Daarbij wordt er gekeken naar het aantal gele en rode kaarten die het land de voorbije wedstrijden verzameld heeft. En daarin is België in het voordeel.

Het verzamelde een gele kaart minder dan de Engelsen. Als de Duivels die bonus willen vasthouden, moeten zij het aantal overtredingen vanavond tot een minimum beperken. Als dat niet lukt en Belgie en Engeland eindigen met gelijk aantal kaarten, dan beslist een loting over groepswinst.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Samenleving, Sporting Flagey, wk 2018, sporting flagey

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni