(archiefbeeld)

Campagne in Brussel en Wallonië tegen racisme in sportwereld

© Belga
20/10/2022

De verenigingen Panathlon Wallonie-Bruxelles en Stop Racism in Sport hebben donderdag een nieuwe campagne gelanceerd tegen racisme in de sportwereld, met de titel "No Racism in Sport".

De campagne wordt gelanceerd in enkele honderden sportclubs en -faciliteiten in Wallonië en Brussel. Er zullen onder meer folders uitgedeeld worden met tips en eenvoudige acties om de strijden tegen elke vorm van uitsluiting. Driehonderd banners met "No Racism in Sport" worden ook opgehangen in Franstalig België, met de steun van de lokale besturen en de sportfederaties.

De openbare omroep RTBF heeft bovendien een reeks video's opgenomen waarin jongeren en bekende sporters, zoals voetballer Axel Witsel of atleet Julien Watrin, aan het woord komen. De fragmenten draaien om vragen als "Wordt men als racist geboren of wordt men er een?", "Ben je al het slachtoffer geweest van een racistisch incident?", enzovoort.

'Sportethiek versterken'

Op termijn zal ook aan supporterclubs gevraagd worden om mee te doen. "Ze worden uitgenodigd om tifo's (enorme spandoeken die worden uitgerold in de stadions, red.) te maken tegen het racisme in de sportwereld, die ze tijdens wedstrijden kunnen tonen", aldus de organisaties.

Het startschot van de campagne werd gegeven in Oudergem, in aanwezigdheid van minister van Sport van de Franse Gemeenschap Valérie Glatigny. "Dit initiatief draagt bij aan de versterking van de sportethiek - een doelstelling die we delen. Racisme is een misdrijf en hoort niet thuis op of rond het sportterrein", aldus de minister.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie