Coucke laat Anderlecht-vips betalen

© PhotoNews
| Marc Coucke, voorzitter RSC Anderlecht, in het Constant Vanden Stockstadion.

Met 101 maatregelen gaat Marc Coucke RSC Anderlecht opnieuw financieel gezond maken. Volgens de voorzitter draait zijn voetbalclub jaarlijks 15 miljoen euro structureel verlies door exploitatiekosten. Volgend jaar moet Anderlecht break-even draaien. "We zullen geen spelers meer verpatsen om uit de rode cijfers te blijven."

Coucke zakte samen met coach Hein Vanhaezebrouck en zijn ploeg af naar Mierlo in Nederland, waar de eerste zomerstage van Anderlecht gehouden wordt. De voorzitter nam er de tijd om de financiële balans op te maken na ruim drie maanden voorzitterschap.

101 maatregelen

Coucke liet op zijn beleidsverklaring al weten dat Anderlecht zonder de miljoenenpot van de Champions League jaarlijks 15 miljoen euro verliest. "Dat moest gecompenseerd worden met een grote uitgaande transfer. Ik zeg nu al dat we in het nieuwe seizoen break-even zullen draaien. Zonder al die nervositeit over een miljoenenbod op Dendoncker of Theo", citeert Het Nieuwsblad hem.

Om dat te realiseren nam Anderlecht 101 maatregelen. "Aan inkomsten- en uitgavenzijde. Kijk maar eens naar het stadion, dat is een bouwwerf. Er komen veel nieuwe plekjes bij en de eretribune wordt volledig betalend", legt Coucke uit. "Je gooit wat muren in om nieuwe sponsors in grotere zalen aan netwerking te laten doen en opeens heb je vijf miljoen meer omzet. Alle details tellen."

Nieuw stadion

Nu het bouwen van een voetbalcomplex op Neerpede zo goed als onmogelijk is geworden, moet Coucke op zoek naar alternatieven. "Er komt een nieuw stadion. Geef mij een locatie en we bouwen een stadion van 40.000 à 45.000 man. Subsidiëring hebben we niet nodig."

Op welke locatie dat moet komen laat Coucke in het midden. "Als ik een voorstel doe, wordt er morgen meteen een protestcomité opgericht. Ik heb al veel met de Brusselse politici gesproken. Die staan ervoor open, maar ik hoor wel telkens: 'Oui, mais...' Op 8 mei is het de Brusselse feestdag", grapte Coucke.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?