Coucke wil meer Brusselaars op thuiswedstrijden RSCA

© PhotoNews
| Voorzitter Marc Coucke lichtte woensdag aan de pers zijn plannen met RSC Anderlecht toe.
Updated: 23-05-2018 - 16:28

Marc Coucke wil van RSC Anderlecht een echte Brusselse club maken. Er moeten opnieuw Brusselaars naar het Astridpark komen, vindt de voorzitter. Om werk te maken van die lokale verankering belooft Coucke een gemeenschapswerking op te starten voor elke gemeente in het gewest. Hij vraagt topchefs voor de clubrestaurants en behoudt de RSCA Ladies.

RSC Anderlecht schat dat momenteel slechts 15 procent van de paars-witte supporters uit Brussel komt. Dat aantal moet omhoog, zei voorzitter Marc Coucke woensdag op zijn massaal bijgewoonde 'State of the Union'. "We willen zoveel mogelijk Brusselaars naar het Astridpark halen", aldus de flamboyante zakenman. 

Coucke belooft niet te tornen aan de communitywerking van RSCA. "Deze club moet en zal het voorbeeld geven. We zullen extra investeren in maatschappelijke initiatieven." De voorzitter denkt aan een nieuwe blindentribune, maar ook aan een soort peterschap voor kansarme kinderen. 

Voor Brussel belooft Coucke alvast een maatschappelijk initiatief op poten te zetten voor elk van de 19 gemeenten. Hoe die projecten eruit moeten zien, is voorlopig nog niet duidelijk. Maar: "RSCA zet lokale verankering hoog op de agenda. Dat moet bijdragen aan onze internationale uitstraling."

RWDM en Union

Ook met de andere Brusselse clubs hoopt Marc Coucke een gezonde en vriendschappelijke relatie op te bouwen. “Ik zie RWDM, Union en bij uitbreiding alle Brusselse clubs als complementair. Dat zijn geen concurrenten van Anderlecht.”

“Onze club heeft niet genoeg capaciteit om de 10.000 jonge voetballers in Brussel op te vangen. Daar zijn andere ploegen voor nodig”, legt Coucke uit. Eerder bundelden RSCA en RWDM de krachten om voetballertjes uit het Brusselse te omkaderen. Er kwam ook al een wedstrijd tussen voetballegendes van beide voetbalgiganten.

Dat beide traditieclubs goede relaties onderhouden, bleek woensdag nog maar eens. Coucke kondigde een oefenpartij aan tegen RWDM. Anderlecht speelt op 22 juni ter voorbereiding van het nieuwe seizoen tegen de Molenbeekse amateurclub in het Edmond Machtensstadion.

Zwanzederby
De folklorische Zwanzederby tussen RWDM en Union in 2016.

RSCA Ladies

Twee weken geleden vernam BRUZZ van Anderlecht-speelster Aline Zeler dat Coucke ermee dreigde de vrouwenploeg van RSCA op te doeken. Dat nieuws sloeg in als een bom, want de RSCA Ladies waren nog maar pas landskampioen geworden. Het bleek paniekvoetbal, maar er hing wel wat in de lucht.

Op zijn ‘State of the Union’ gaf Coucke aan dat er inderdaad onderzocht werd hoe de RSCA Ladies in het nieuwe beleid ingepast kon worden. “Kennen jullie dat programma op zondagavond? We zaten ook met een mol”, grapte Coucke.

Daarna volgde het goede nieuws: de RSCA Ladies gaan voort. Er werd voor de komende drie seizoen budget vrijgemaakt en een sponsor aangetrokken. “Met 450.000 euro per seizoen heeft de vrouwenploeg van RSCA het grootste budget van het land.”

Zeler en co. zijn zo prima gewapend om hun titel te verdedigen. En dan is er ook nog het Anderlecht-debuut in de Champions League voor vrouwenteams. Coucke gaf nog mee dat er geprobeerd wordt om een aantal groepswedstrijden van die prestigieuze competitie naar Brussel te halen.

RSCA_Anderlecht_vrouwen
© RSC Anderlecht
| De vrouwen van RSCA zijn voor het eerst in twintig jaar kampioen.

Brusselse topchefs

Coucke gelooft in de filosofie ‘meer bieden is meer krijgen’. Zo werkt hij aan extra beleving voor supporters en VIP’s. Het stadion wordt onder handen genomen, met nieuwe sanitaire voorzieningen en 1.000 extra plaatsen in de spionkop.

Maar er wordt ook gedacht aan catering en horecavoorzieningen. “Het aanbod moet diverser zijn”, aldus Coucke, die daarvoor rekent op Brusselse chefs. Vanaf volgend seizoen wordt voor elke wedstrijd een andere ‘chef du jour’ uit Brussel gevraagd om een van de zes clubrestaurants uit te baten.

Drie andere gerenommeerde Belgische koks krijgen een eigen zaal in het Constant Vanden Stockstadion. Onder hen de Brusselaar Albert Verdeyen, die in de ‘Brasserie’ zijn wereldberoemde stoemp op de borden brengt. De Brusselse sterrenchef Christophe Hardiquest van Bon-Bon zal zich dan weer over het RSCA-restaurant ‘Saint-Guidon’ ontfermen.

Paars-wit sloot ook een overeenkomst af met de culinaire gids Gault&Millau, die na elke match de zes restaurants van RSCA zal beoordelen. “Zo hebben we in elk geval de garantie dat het eten goed is. En dat trekt ook de hongerige supporters naar het stadion.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?