| De RSCA Ladies kroonden zich nog maar pas kampioen van België. Dat was al twintig jaar geleden.

Coucke: 'Stoppen vandaag niet met de vrouwenploeg'

© BRUZZ
09/05/2018

Het ziet er dan toch niet naar uit dat RSC Anderlecht de vrouwenploegen afschaft. Woensdag barstte even de bom toen verschillende speelsters onthutst getuigden over het snoeien in de budgetten, maar woordvoerder David Steegen ontkent formeel dat de club de stekker eruit trekt. Ook Marc Coucke bevestigt aan BRUZZ dat "op basis van de situatie van vandaag" de ploeg niet wordt opgedoekt.

Het was een tweet van sportjournalist Tom Boudeweel die alles in gang zette. "Ramp voor het Belgisch vrouwenvoetbal: RSC Anderlecht trekt de stekker uit de vrouwensectie. Net kampioen geworden ... een instituut verdwijnt.", klonk het in de tweet. Ook speelster Aline Zeeler bevestigde aan onze redactie dat de vrouwen van paars-wit maandag het nieuws te horen kregen van manager Robert Steeman. "Een donderslag bij heldere hemel", klonk het.

Enkele uren later wordt dat nieuws tegengesproken door de club. Op de website staat te lezen dat de club "geen enkele beslissing heeft genomen in verband met het al dan niet voortbestaan van de vrouwenploeg van RSC Anderlecht".

Woordvoerder David Steegen verduidelijkt aan BRUZZ dat "het zeker is dat we er niet mee stoppen." En ook voorzitter Marc Coucke bevestigt aan onze redactie dat de ploeg "op basis van de situatie van vandaag" niet wordt opgedoekt. "We doen echt ons best om dit goed te doen evolueren", aldus Coucke.

Op Radio 1 zei speelster Heleen Jacques rond 16 uur dat de coach van de vrouwenploeg Patrick Wachel had gebeld om het "misverstand uit te klaren." Hij zou de garantie hebben gekregen dat het vrouwenteam toch blijft bestaan en bracht de speelsters op de hoogte. En ook speelster Aline Zeeler laat nu weten dat ze "slecht geïnformeerd werden door een medewerker van de club."

Verhitte reacties

Toch is het nog niet duidelijk welke ambities de vrouwenploegen van RSC Anderlecht nog mogen koesteren. Coucke is volop de financiën van de club aan het doorlichten, en komt eind deze maand met een plan. Pas dan zal het duidelijk worden of Anderlecht, na de titel dit seizoen, ook effectief in de Champions League zal kunnen aantreden.

Intussen heeft de commotie al voor verhitte reacties gezorgd, ook binnen de politiek. "Als Anderlecht die beslissing zou nemen, gaat het volledig in tegen de strategie van de Pro League om het vrouwenvoetbal te promoten, en miskent het de groei, het talent en het potentieel van het vrouwenvoetbal", reageerde Brussels staatsecretaris Debaets (CD&V) al.

"De integrale vrouwenploeg van Anderlecht, lonen - staf én premies samen - kost tien keer minder dan één jaarloon van de duurste mannelijke speler bij Anderlecht. Het verwijt dat de vrouwenploeg 'te duur' zou zijn, is dus totaal onterecht en onaanvaardbaar", aldus Debaets.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni