Marc Coucke, voorzitter RSC Anderlecht, in het Constant Vanden Stockstadion

| Marc Coucke, voorzitter RSC Anderlecht, in het Constant Vanden Stockstadion.

Coucke verkozen tot voorzitter van de Pro League

Godfried Roelant
© BRUZZ
05/06/2018
Updated: 05/06/2018 17.33u

De Pro League, ofwel de groepering van 24 professionele voetbalclubs in ons land heeft Anderlecht-voorzitter Marc Coucke verkozen tot voorzitter van de Pro League. Hij haalde het met 81 procent van de stemmen, dat meldde hij zelf op zijn Twitteraccount.

Roger Vanden Stock nam eind vorig jaar afscheid als voorzitter van RSC Anderlecht. De club werd na een lange strijd tussen verschillende geïnteresseerden overgenomen door Marc Coucke en een paar bevriende investeerders. Vanden Stock besloot tegelijkertijd ook afstand te doen van het voorzitterschap bij de Pro League.

Verkozen met 81 procent van de stemmen

Dat is de verzameling van de 24 professionele voetbalclubs die ons land rijk is en onder meer beslist over de samenstelling van de speelkalender en de competitieformule. Coucke vult ook hier de leemte op na het afscheid van Vanden Stock.

De flamboyante ondernemer stelde zich als enige kandidaat voor de functie waarover vandaag tijdens een vergadering met alle leden van de Pro League werd beslist. Hij haalde het met 81 procent van de stemmen, wat boven de benodigde 30 op 45 stemmen ligt.

vanden stock afscheid anderlecht photonews

| Vanden Stock bedankt de supporters van Anderlecht tijdens zijn laatste wedstrijd als voorzitter van club. In diezelfde hoedanigheid nam hij ook afscheid van zijn tweede ambtstermijn bij de Pro League.

Niet alle clubs mochten evenveel stemmen uitdelen. Zo beschikken de G-5 (Anderlecht, Standard, Racing Genk, AA Gent en Club Brugge) elk over drie stemmen, terwijl de overige eersteklassers (K-11) maar twee stemmen kunnen uitbrengen. De acht clubs uit 1B hebben nog eens elk een stem.

Competitieformule

Coucke ondervond dus weinig tegenstand, al zaten toch een aantal clubs vooraf met twijfels. “Als Coucke deze namiddag zijn volledige programma niet uit de doeken doet, dan stemmen we tegen”, zo staat te lezen in Het Nieuwsblad.

Heel wat clubs willen graag snel duidelijkheid over de visie van Coucke op de competitieregeling. Die staat sinds de invoering van de play-offs in 2010 en de bijhorende puntenhalvering in Play-off 1 elk jaar opnieuw ter discussie. Of de kersverse voorzitter dat systeem wil behouden of niet is evenwel nog niet geweten.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Anderlecht, Brussel, Sport, RSC Anderlecht, Pro League, voorzitter, Marc Coucke

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni