| Topschutter Dante Vanzeir is de seizoensrevelatie van Union en wil vanavond ongetwijfeld zijn 20e tegen de touwen trappen.

De 11 spelers die Union na 48 jaar het delirium moeten bezorgen

MV
© BRUZZ
13/03/2021

Een sluitstuk met impressionante armen, een bijtende kapitein en een niet aflatend spitsenduo. Voeg aan dat recept een gepassioneerde coach toe en het resultaat is een, mogelijke, terugkeer naar de eerste klasse voor Brusselse volksclub Union Saint-Gilloise. En dat na bijna een halve eeuw bikkelen in lagere regionen. Dit zijn de spelers die het straks moeten doen in een pikante Zwanzederby tegen RWDM.

Het kantelmoment van het seizoen is de eerste Zwanzederby. Union verliest met 3-1 in Molenbeek, trainer Mazzu gooit z’n systeem om naar een 3-5-2. De reeks die volgt is indrukwekkend. 17 matchen gespeeld, 16 gewonnen, eentje verloren.

Vanavond om 20u45 kan Union de titel pakken met de volgende type-opstelling met internationale en ervaren spelers, en dat tegen rivaal RWDM.

Doelman

MORIS_UNION

| Anthony Moris

 • Anthony Moris (Luxemburger), 30 jaar

Koning van de clean sheets (negen keer de netten schoongehouden in 22 wedstrijden), dat is wat je als doelman wil zijn. Maar Moris heeft nog een andere belangrijke eigenschap: hij straalt enorm veel rust en zekerheid uit. Zelden op een foutje te betrappen. Als de Luxemburgse international vanavond een tiende (toevallig ook het stamnummer van Union, nvdr.) clean sheet houdt, dan komt de promotie en titel binnen handbereik.

Verdedigers

 • Siebe Van der Heyden (Belg), 22 - centrale verdediger links

Straight from het Pajottenland. Via de jeugdwerking van Anderlecht, gerijpt in Nederland en zich doorheen het seizoen ontpopt tot een zekerheid als linksvoetige in de driemansdefensie. Scoorde zijn eerste voor Union tegen Molenbeek in de vorige derby.

BURGESS_VAN_DER_HEYDEN

| Christian Burgess en Siebe Van der Heyden

 • Christian Burgess (Brit), 29 - centrale verdediger

Britse cultverdediger in wording. Iemand die ook een goede bijrol zou kunnen vertolken in de Netflix-serie ‘Peaky Blinders’. Zijn lange manen hinderden hem nooit dit seizoen, nette paardenstaart weet u. Komt uit de derde afdeling in Engeland. Is zeker niet de snelste, maar wel de beste kopper van 1B en beschikt over een uitstekend positiespel.

 • Jonas Bager (Deen), 24 - centrale verdediger rechts

Deen met mes tussen de tanden. Sinds vorig seizoen al bij Union, kwam pas in de ploeg na het debacle in Molenbeek op speeldag vijf. Secuur en hard, soms te hard, in het duel.

Middenvelders

 • Loïc Lapoussin (Franse Malagassiër), 24 - linksbuiten

Lapouss is soms een tovenaar. Werd dit seizoen international voor Madagaskar en kende een heel sterke periode met onnavolgbare dribbels. De laatste tijd gaat het wat minder, maar geen speler bij Union kan meer met een bal dan hij.

 • Teddy Teuma (Franse Maltees), 27 – middenvelder

Aanjager met een heerlijke linkse pingel. De aanvoerder van Union nam zijn ploeg geregeld bij de hand. Denkt altijd doelgericht (zes assists dit seizoen), al is hij ook wel vaak bezig met de spelleider (zeven gele kaarten dit seizoen).

 • Mathias Fixelles (Belg), 24 – middenvelder

Chouchou van het thuispubliek, ook zonder fans op de tribune. Ging in zijn carrière bij Union, die begon in 2016, van aanvaller naar verdedigende middenvelder. En daar voelt hij zich nu in zijn sas. Voor de defensie enorm belangrijk als slot op de deur in het systeem van Felice Mazzu.

LAPOUSSIN_NIELSEN_UNION

| Capser Nielsen (links) en Loïc Lapoussin (rechts).

 • Casper Nielsen (Deen), 26 – middenvelder

Alleskunner met scorend vermogen. Kwam vorig seizoen als een wervelwind aangewaaid in het Dudenpark met goals en assists, sindsdien niet uit de basis weg te denken. Draagt bij afwezigheid van Teuma al geregeld de kapiteinsband en komt ook dit seizoen aan vier goals en vijf assists én geen enkele gele kaart.

 • Edisson Jordanov (Duitse Bulgaar), 27 – rechtsbuiten

Notoir flankafdweiler, altijd met de glimlach. Is verdedigend sterk en pakt ook al eens uit met een goede voorzet. Ligt in balans met Guillaume François, die net als Jordanov, Moris en Lapoussin getransfereerd werd van Virton afgelopen zomer.

Aanvallers

 • Deniz Undav (Duitser), 24 – aanvaller

Spierballenrollende goaltjesdief. Undav maakte de overstap van de Duitse derde klasse, begon heel moeizaam in Vorst, maar is nu incontournable. De Duitser met Turke roots is een muur waar geen verdediger om heen kan. Maakte al 14 goals en staat derde in de topschuttersstand.

20210123_UNDAV_FIXELLES_UNION

| Fixelles en Deniz Undav

 • Dante Vanzeir (Belg), 22 – aanvaller

Guitige pocketspits in bloedvorm. De beloftevolle Vanzeir groeide onder de vleugels van Mazzu uit tot topschutter van de reeks (19 goals), heeft wel nog concurrentie van Seraing-spits Mikautadze (18 stuks).

Verslag en reacties van de laatste Zwanzederby

Lees vanavond meteen na afloop van de derby een verslag en reacties hier op BRUZZ.be en bekijk er ook de videosamenvatting van de wedstrijd.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni