Terugblik

De Brusselse velodrooms: ingehaald door de tijd

Maarten Verdoodt, Peter Dhondt
© BRUZZ
01/07/2019

| Vertrek van een wielerwedstrijd op de velodroom van Karreveld

De wielerpistes van Laken, Anderlecht, Longchamps en Karreveld spreken vandaag tot de verbeelding, want ze bestaan allemaal niet meer. In het overdekte Sportpaleis van Schaarbeek werd nog jarenlang de Zesdaagse van Brussel georganiseerd, maar ook die wedstrijd is afgeschaft. De teloorgang van het wielrennen in Brussel werd ingezet toen de velodrooms gesloopt werden. BRUZZ dook in de archieven en bracht de velodrooms van weleer in kaart.

'Chareltje, Chareltje, Chareltje Verbist. Hadde niet gerejen op de pist, hadde niet gelegen in oe kist.' Het is een eerder pijnlijk deuntje over de bekende wielrenner Karel Verbist. Hij kwam tragisch om het leven op de grote velodroom van Karreveld in Molenbeek op 21 juli 1909. Verbist knalde hard tegen de reling van de piste.

Het verhaal van Verbist zal onlosmakelijk verbonden blijven met de velodroom van Karreveld. Verhalen en - in beperkte mate - beelden is het enige wat ons nog rest van de wielerpistes in Brussel.

Allemaal zijn ze verdwenen, vaak gesneuveld voor grote bouwprojecten. Het bekendste voorbeeld is het Schaarbeekse Sportpaleis, daar staat nu de woontoren Brusilia. In 1965 won Peter Post er met de betreurde Tom Simpson de allerlaatste echte Zesdaagse van Brussel op een vaste piste.

In het kaartje hieronder vindt u de locaties en een korte geschiedenis van de velodrooms van weleer.

Met dank aan Mike Carremans van het Archief en Museum voor het Vlaams Leven te Brussel.

Brussels Grand Départ

De Ronde van Frankrijk start dit jaar in Brussel ter ere van Eddy Merckx, die 50 jaar terug zijn eerste gele trui veroverde. In aanloop naar 6 en 7 juli kleurt Brussel geel.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Sport , Samenleving , Brussels Grand Départ , wielrennen , Velodroom , velodrooms , wielerbaan

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni