analyse

In één week tijd breekt RSC Anderlecht met glorieus verleden

© PhotoNews
| Na het verlies thuis van FC Antwerp toonden supporters hun ongenoegen aan de poorten van het Constant Vanden Stockstadion. Ze willen dat voorzitter Marc Coucke opstapt.

In één enkel seizoen dreigt RSC Anderlecht veel van de pluimen te verliezen die de Brusselse club tot de grootste van België maken. Dat is stilaan de pijnlijke balans van de intrede van het nieuwe bestuur en voorzitter Marc Coucke bij paars-wit. Binnenkort wordt er nog meer komaf gemaakt met het verleden wanneer het stadion een nieuwe naam krijgt.

Fast rewind naar 20 december 2017. Marc Coucke wordt de nieuwe voorzitter van RSC Anderlecht, en geen journalist die het zag aankomen. Als Coucke in deze tijden van pijlsnelle communicatie, geruchten en perslekken toch alles en iedereen weet te verrassen met zo’n groot nieuws, dan zal zijn intrede bij de paars-witte traditieclub ook tot een nieuwe, creatieve wind leiden. Toch?

Dat er sinds die dag veel veranderd is, staat vast. Coucke zette zowat de voltallige clan Vanden Stock buiten en maakte ook sportief manager Herman Van Holsbeeck al snel duidelijk dat hij best andere oorden opzocht. Voormalig voorzitter Roger laat zich zelfs vandaag niet meer zien bij de club waar hij en zijn vader samengeteld twintig landstitels behaalden. Dat zijn er vijf meer dan de tweede grootste club van dit land, Club Brugge, in heel haar geschiedenis.

Om maar te zeggen: met de overname van Marc Coucke werd abrupt komaf gemaakt met het verleden. Dat is natuurlijk het volste recht van Coucke als nieuwe voorzitter, en u zal ons niet horen ontkennen dat een groot deel van de paars-witte aanhang al langer snakte naar verandering en modernisering van de club.

Maar feiten zijn er om mee rekening te houden. De keuze om Luc Devroe en zijn transferbeleid – in zijn kielzog volgde een resem aan Oostende-spelers – naar Anderlecht te halen, is niet minder dan rampzalig gebleken. Getuige daarvan de troosteloze campagne zonder één overwinning in de Europa League en de oververdiende 0-3 op eigen veld tegen die andere Brusselse club Union, in de beker.

Dat weet ook Coucke, want Devroe werd na nog geen jaar al bedankt voor bewezen diensten. Na het opzijschuiven van Devroe mocht Michael Verschueren, zoon van die andere clublegende Michel, de leiding over het sportieve departement op zich nemen. Verschueren laat zich bijstaan door Anderlecht­legende Pär Zetterberg en technisch directeur Frank Arnesen, ook oud-voetballer bij RSCA, mannen die elk op hun eigen manier tonnen ervaring meedragen. Maar tot op vandaag is het voor niemand duidelijk welke specifieke rol en taken zij op zich nemen – en waar de verantwoordelijkheden liggen.

Michael Verschueren en middenvelder Adrien Trebel bij de persbabbel na de verloren wedstrijd tegen FC Antwerp
© PhotoNews
| Michael Verschueren en middenvelder Adrien Trebel bij de persbabbel na de verloren wedstrijd tegen FC Antwerp.

FC De Kampioenen

In tussentijd werd ook Hein Vanhaezebrouck aan de deur gezet door de tegenvallende resultaten. Vanhaezebrouck was lang de gedroomde trainer die nu maar eens enkele seizoenen aan een stuk de successen zou moeten aaneenrijgen bij Anderlecht. Deze week vergeleek hij in een interview de club met FC De Kampioenen. Het kan verkeren.

Dat het tijd vraagt om een club als RSCA zowel financieel als sportief een nieuwe wending te geven, is een waarheid als een koe. Maar dat daarvoor in amper een week tijd records moeten sneuvelen waarop RSC Anderlecht zich baseerde om zich in alle omstandigheden de grootste club van het land te kunnen noemen, is ongezien. Club Brugge kwam vorige week voor het eerst in 21 jaar winnen in het Astridpark. Na het verlies tegen Antwerp staat Anderlecht op vijf punten van Europees voetbal – het is 55 jaar geleden dat paars-wit niet op het Europese toneel mocht spelen. Geen wonder dat de potjes bij de supporters overkookten na het verlies tegen Antwerp.

Tot slot wordt deze week ook de overeenkomst geofficialiseerd tussen Marc Coucke en sponsor Lotto om het Constant Vanden Stockstadion om te dopen. De ‘Lotto Arena’ bestaat al, maar of het nu ‘Lotto Park’, ‘Lotto Stadion’ of iets anders wordt: de herinneringen aan de glorieuze tijden van de club liggen steeds verder in het geheugen.

Hein Vanhaezebrouck, hoofdtrainer, met Marc Coucke, voorzitter, en Luc Devroe, general manager van RSC Anderlecht
© PhotoNews
| Marc Coucke (links) bij het begin van het seizoen met Luc Devroe (midden) en Hein Vanhaezebrouck (rechts.) Beiden werden ondertussen aan de deur gezet.

Sporting Flagey

In Sporting Flagey verzamelen we het Brusselse sportnieuws en de portretten van lokale sporters.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?