Eerste officiele wedstrijd België-Congo in de maak

© PhotoNews

Om zestig jaar onafhankelijkheid te vieren, wil de Congolese voetbalbond een wedstrijd organiseren tussen het Congolees elftal en de Rode Duivels. Die zal na het EK van 2020 plaatsvinden.

Matchagent bij de FIFA Pierre Migisha, die ook bij de verkiezingen opkomt voor CDH, heeft de opdracht gekregen om de wedstrijd op poten te zetten, schrijft La Capitale. "Het idee was om in mei volgend jaar een wedstrijd te houden tussen de Rode Duivels en de Luipaarden ter gelegenheid van zestig jaar onafhankelijkheid van Congo", zegt Migisha. "Dat zou een wedstrijd worden met een mooie symbolische waarde, want heel wat voetballers van de Rode Duivels hebben Congolese roots."

Deze week zat Migisha samen met bondscoach Roberto Martinez. Die staat open voor zo'n wedstrijd, als die maar na het EK van 2020 plaatsvindt. Tien jaar geleden wilde de Congolese voetbalbond ook al een wedstrijd organiseren tussen het Belgisch en het Congolees nationaal elftal.

Brussel

"De Belgische voetbalbond stapte daarvan af wegens de verplichting van vaccinaties voor de spelers en het gebrek aan veiligheid in Kinshasa. Daarom zou deze wedstrijd in Brussel plaatsvinden", aldus Migisha.

"Daarnaast was het niveau van het Congolees voetbalelftal te laag. Maar dat is nu anders. De ploeg staat 46ste in de FIFA-ranking, waarmee het de vijfde Afrikaanse ploeg is." België-Congo heeft slechts een keer plaatsgevonden, weliswaar bij de beloften, in 2002.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?