Voetbalsupporters in Sint-Gillis tijdens de 1/8ste finale van de Rode Duivels op Euro 2020 in Sevilla tegen aftredend Europees kampioen Portugal op zondag 27 juni 2021

| De Rode Duivels zijn weer een ronde verder: dat betekent dat het enthousiasme over het EK voetbal toeneemt in de stad.

EK-wedstrijd tegen Italië mogelijk op grote schermen in Brusselse stadions

Thijs Roelen
© BRUZZ
28/06/2021

De kwartfinale van het EK voetbal zal mogelijk wel op grote schermen in Brusselse sportstadions te zien zijn. De Brusselse burgemeesters overleggen woensdag over die mogelijkheid. "De situatie gisteren was niet beheersbaar. In stadions zou dat gemakkelijker zijn."

Juichende mensen op MIVB-bussen, een enorme mensenmassa en uiteindelijk ook zes arrestaties. De winst van de Belgen op Portugal, zondagavond, werd uitgebreid gevierd in het centrum van de stad. Maar nadat sommige feestvierders stenen en flesjes naar de politie hadden gegooid, moest die laatste om 00u45 traangas inzetten om de verzamelde menigte uit elkaar te drijven. Een viering met een nare nasmaak dus. Kan dat vrijdag, wanneer België de kwartfinale tegen Italië speelt, voorkomen worden?

"Wat we gisteravond gezien hebben was duidelijk niet beheersbaar", zegt Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek en voorzitter van de Conferentie van Brusselse burgemeesters. "Ik denk dat het gemakkelijker beheersbaar zou zijn wanneer we wedstrijden in bestaande infrastructuren zouden uitzenden, bijvoorbeeld in onze sportstadions."

De Wolf opperde dat afgelopen vrijdag ook al. Hij deed dat toen nadat Emir Kir, burgemeester van Sint-Joost-ten-Node, eerst had aangekondigd dat op het Sint-Joostplein een groot scherm zou worden opgesteld, maar dat na overleg met de politie toch moest annuleren. Uiteindelijk werden nergens grote schermen in de publieke ruimte opgesteld in het Brussels gewest. Alleen de horeca mocht de wedstrijd op groot scherm uitzenden, waarna veel supporters naar het centrum afzakten om de zege te vieren.

Woensdag overleg

De mensenmassa aan de Beurs zou mogelijk wat minder groot kunnen zijn wanneer supporters zich in verschillende Brusselse sportstadions zouden verzamelen voor de kwartfinale van vrijdag. Dat is ten minste waar De Wolf op inzet bij een overleg van de Conferentie van Brusselse Burgemeesters dat woensdag plaatsvindt. "Er is nog geen beslissing genomen, maar het lijkt mij het verstandigst", aldus De Wolf.

20180417_GrootschermWK_Photonews

| In 2014 stond er een groot scherm naast het Koning Boudewijnstadion.

Brussels burgemeester Philippe Close (PS), die de schermutselingen in het centrum afdoet als "kleine incidenten die binnen tien minuten opgelost waren", wil nog niet op de zaken vooruitlopen. "We zullen op de Conferentie samen beslissen over de schermen."

Ook Kir wil het overleg afwachten. "We zullen voorlopig geen initiatief nemen zoals vorige week", aldus de burgemeester van Sint-Joost-ten-Node. Eventuele locaties willen de burgemeesters ook niet noemen.

Federale regels

Naast het overleg met de politie, noemde Kir vorige week ook het uitblijven van de tekst in het staatsblad met de exacte beslissingen van het laatste Overlegcomité als reden voor het annuleren van het evenement op het Sint-Joostplein. Even na zijn aankondiging werd die tekst alsnog gepubliceerd. Daarin staan de voorwaarden waaronder evenementen mogen worden georganiseerd. Binnen dat kader zullen de burgemeesters moeten werken wanneer zij besluiten de wedstrijd op een groot scherm in een stadion uit te zenden.

Evenementen binnen mogen 2.000 zittende bezoekers ontvangen, buiten zijn dat 2.500 bezoekers. In beide gevallen heeft de gemeente het laatste woord over de toelating. Wanneer horeca-activiteiten worden uitgeoefend, gelden ook de regels van de horeca. Dat wil zeggen dat iedereen moet neerzitten, met een maximum van 8 personen per tafel en dat er een mondmasker gedragen moet worden wanneer iemand rechtstaat. Een sportstadion mag voor maximaal 1/3 van de capaciteit gevuld worden.

De burgemeesters hebben ook een advies gevraagd aan de Brusselse politiezones over de grote schermen. Caroline Vervaet, woordvoerster van de zone West, de voorzittende zone in het overlegorgaan van de zes Brusselse politiezones, bevestigt dat dat advies is overgemaakt. Inhoudelijk kan ze echter niets over het advies zeggen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Sport, Veiligheid, EK voetbal, cafés EK voetbal, groot scherm, Emir Kir, Philippe Close, Vincent De Wolf

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni