| Een groot scherm met daarop een EK-wedstrijd, zoals hier bij het Koning Boudewijnstadion, komt er voorlopig niet in Sint-Joost.

Kir bedenkt zich: België-Portugal toch niet op groot scherm

TRO
© BRUZZ
24/06/2021

Dan toch geen grote schermen voor de EK-wedstrijd België - Portugal in Sint-Joost-ten-Node. Burgemeester Emir Kir kondigde gisteren nog vol trots aan dat op het Sint-Joostplein een groot scherm zou komen, maar draait die beslissing een dag later alweer terug.

Kir was er woensdag heel snel bij om, een dag na de kwalificatie van België voor de 1/8ste finale van het EK voetbal, aan te kondigen dat die wedstrijd in zijn gemeente op een groot scherm op het Sint-Joostplein te zien zou zijn. De conferentie van Brusselse burgemeesters had voor het EK nog afgesproken dat er tot 30 juni nergens wedstrijden op grote schermen in de openbare ruimte zouden worden uitgezonden. Maar met de vervroeging van de versoepelingen van de coronamaatregelen die het Overlegcomité had aangekondigd vanaf 27 juni, de dag van de wedstrijd, zag Kir zijn kans schoon.

Omdat ook Elsens burgemeester Christos Doulkeridis (Ecolo-Groen) zei dat hij overwoog grote schermen in zijn gemeente te laten plaatsen, voelde Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek en voorzitter van de conferentie van burgemeesters, zich genoodzaakt tot een nieuw overleg met alle 19 burgemeesters. Een unaniem besluit is daaruit nog niet voortgevloeid. Het kabinet van De Wolf laat weten dat er nog gewacht wordt op een reactie van onder meer Kir.

Maar die laatste communiceert inmiddels dat hij zijn eerdere beslissing weer terugdraait. "Het is nu donderdag en we hebben nog steeds niet de omzendbrief van de minister van Binnenlandse Zaken met daarin de versoepelingen van het laatste Overlegcomité", meldt Kir na een overleg met de politie. "Daardoor hebben we niet de mogelijkheid om te organiseren waar wij, en de hele Belgische bevolking, van dromen, met de minimale garanties voor volksgezondheid en veiligheid. We hopen dat een duidelijk kader het mogelijk maakt om de uitzending van de andere EK-wedstrijden in overweging te nemen en dat België in het toernooi blijft."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni