Sint-Joost plaatst groot scherm voor achtste finale Rode Duivels

KVDP
© BRUZZ
23/06/2021

Op 27 juni zal er een groot scherm staan op het Sint-Joostplein. Dat meldt het kabinet van burgemeester Emir Kir. Ook de gemeente Elsene overweegt om grote schermen te plaatsen. “We zetten regels op papier, maar het is bijna onmogelijk om ze te doen naleven.”

Vanavond, wanneer alle wedstrijden in de groepsfase van het EK zijn afgewerkt, weten we wie de tegenstander wordt van de Rode Duivels in de achtste finales. Dat duel staat gepland op zondag 27 juni en zal in Sint-Joost-ten-Node alvast te zien zijn op een groot scherm. “Daarvoor zijn we nu alles aan het voorbereiden”, zegt Muriel Deleu, de woordvoerster van burgemeester Emir Kir (onafhankelijk).

Net voor de start van het EK hadden de negentien Brusselse burgemeesters nochtans afgesproken om geen grote schermen te plaatsen voor het einde van de maand. “Maar die beslissing werd genomen binnen de context van de versoepelingen die toen gepland waren en de coronamaatregelen die toen van kracht waren”, zegt Deleu. Zo mochten de cafés opnieuw binnen mensen ontvangen. Voor de grote EK-schermen had minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) vastgelegd: die mochten buiten tot vierhonderd toeschouwers tellen.

Die regel zou aanvankelijk vanaf 1 juli versoepeld worden. Er zouden dan 2.500 mensen worden toegelaten. De conferentie van burgemeesters had daarom beslist om nog zeker tot dan te wachten met grote schermen. Maar doordat de Rode Duivels al op 27 juni spelen, heeft het Overlegcomité beslist dat de geplande versoepelingen al die dag ingaan. “Dit laat ons toe om vooruit te gaan”, zegt Deleu. “We kunnen een groter publiek aan.”

'Regels naleven is moeilijk door voetbal'

Het grote scherm zal op 27 juni op het Sint-Joostplein staan. Hoe lang het scherm blijft staan, hangt af van de Rode Duivels. “We gaan enkel hun wedstrijden tonen”, aldus Deleu nog. Sint-Joost is niet de enige gemeente waar mogelijks een groot scherm komt. Ook burgemeester van Elsene Christos Doulkeridis (Ecolo) overweegt dat.

"We leggen allerlei regels op in de cafés, maar zien dat het moeilijk wordt om ze te volgen eens er een voetbalwedstrijd aan de gang is"

Christos Doulkeridis, burgemeester van Elsene

Christos Doulkeridis (Ecolo), burgemeester van Elsene, bij de inhuldiging van de muurschildering ter ere van het ziekenhuis- en verzorgend personeel aan het ziekenhuis van Etterbeek Elsene op 6 juli 2020

Daarvoor verwijst hij in La Dernière Heure naar de situatie aan de begraafplaats van Elsene. Daar zijn tijdens de laatste wedstrijd van de Rode Duivels zoveel fans samengekomen dat de politie de omgeving moest afsluiten voor het verkeer. “Er waren zoveel mensen dat we het volk niet meer konden kanaliseren langs de voetpaden”, zegt woordvoerster van de politiezone Brussel Hoofdstad-Elsene Ilse Van de keere aan de krant.

“Dit is een lastige situatie. We leggen allerlei regels op in de cafés, maar zien dat het moeilijk wordt om ze te volgen eens er een voetbalwedstrijd aan de gang is”, zegt Doulkeridis aan BRUZZ. “We zetten regels op papier, maar het is bijna onmogelijk om ze te doen naleven, en dat is niet alleen in mijn gemeente het geval.”

'Rekening houden met realiteit'

Doulkeridis vermoedt dat die moeilijkheden alleen maar zullen toenemen bij elke zege van de Rode Duivels. “Als we verder raken in het toernooi, zal er nog meer volk zijn om te feesten. Er zijn coronamaatregelen, maar we moeten tegelijkertijd rekening houden met de realiteit.”

Of er een groot scherm in zijn gemeente komt, bekijkt Doulkeridis nog. Hij is daarover in overleg met de politie en enkele andere Brusselse gemeenten, waaronder Sint-Joost. Een bijeenkomst van de conferentie van burgemeesters is er nog niet gepland. "Maar als de Rode Duivels doorgaan, zou het me verbazen dat er geen grote schermen komen in Brussel."

Toch is dat nog geen zekerheid. Andere burgemeesters reageren verbaasd op de beslissing van Kir om nu zondag al een groot scherm te plaatsen. "Ik dacht dat we met alle burgemeesters beslist hadden om te wachten tot 1 juli", zegt Marc Weber, kabinetschef van burgemeester van Schaarbeek Cécile Jodogne (Défi).

'Te moeilijk'

"Wij hebben als gemeente geen zin om nu al een groot scherm te plaatsen, zelfs als de versoepelingen dat toelaten", aldus Weber. "Het wordt te moeilijk om de stroom mensen te beheren. Stel dat je ergens 1.500 of zelfs 2.500 mensen toelaat, wie laat je dan binnen en wie niet? Wie zullen dan die geprivilegieerde mensen zijn?"

In de Stad Brussel had schepen van Sport Benoit Hellings (Ecolo) begin deze maand nog een groot scherm in het Koning Boudewijnstadion uitgesloten, tenminste tot 1 juli. Zelfs als een publiek van 2.500 mensen mogelijk is, zou het volgens de schepen niet interessant zijn om een scherm te plaatsen op de Heizel. "Het kost tijd en geld om zo'n scherm op te stellen", zegt hij vandaag via zijn woordvoerder. "Met zo'n klein publiek zou het bovendien te weinig effect hebben om mensen uit het centrum te houden."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , grote schermen , groot scherm

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni