Na WK-boycot en annulaties: groot scherm in Gare Maritime opent wél

Feeërieën in de zomer van 2022 in Gare Martime Feeërieën in de zomer van 2022 in Gare Martime
© Thurn & Taxis
| In de overdekte loods van Gare Martime vond de voorbije zomer al Feeërieën, het zomerfestival van de AB, plaats.
© Thurn & Taxis
| In de overdekte loods van Gare Martime vond de voorbije zomer al Feeërieën, het zomerfestival van de AB, plaats.

De Belgische voetbalbond annuleert het WK-fandorp in Vilvoorde na een tegenvallende ticketverkoop, maar Rode Duivels-sponsor Jupiler is niet van plan om hetzelfde te doen. Die plant een groot scherm in Gare Maritime. “Wij gaan ervan uit dat veel mensen last minute zullen beslissen.”

Het fandorp aan Thurn & Taxis krijgt de naam Believe Arena en opent volgende woensdag met de eerste match van de Rode Duivels tegen Canada. Op dit moment is de ticketverkoop open voor de eerste drie wedstrijden. “De verkoop kwam traag op gang, maar gaat de laatste dagen in stijgende lijn,” zegt woordvoerster Pascaline Van de Perre van Jupiler-brouwerij AB Inbev. Vooral voor de eerste match, verduidelijkt ze, en in mindere mate voor de tweede en derde. Cijfers deelt AB Inbev nog niet.

De opbouw van het grote scherm begint pas na het weekend. De voorziene capaciteit kan dan nog rekening houden met het aantal verkochte tickets, zegt de woordvoerster. “De verkoop is moeilijk in te schatten omdat dit het eerste WK in de winter is. Misschien kijken mensen liever thuis of op café, maar wij gaan ervan uit dat velen last minute zullen beslissen.”

Biermerk Jupiler is al meer dan dertig jaar een sponsor van de Rode Duivels. “Voor ons is het daarom belangrijk om trouw aan hen te blijven en in hen te geloven,” zegt Van de Perre. “Wij hopen zoveel mogelijk mensen samen te brengen. Of dat nu 500 blije fans zijn of eerder 1.500: de balans zullen we achteraf opmaken.”

Boycot

Het grote scherm in Gare Maritime blijkt nu al een van de weinige in (en rond) Brussel dit WK. De Stad Brussel zal dit jaar geen enkele match uitzenden, net als andere gemeenten en verschillende cafés. Daarbij speelt niet alleen de vrees voor te weinig klanten een rol. Cafés als Brasserie de l’Union, Maison du Peuple en Caberdouche lieten weten dat ze niet akkoord gaan met de mensenrechtenschendingen in gastland Qatar. Daarom zullen ze geen wedstrijden uitzenden.

“Wij geloven echt dat sport een kracht van verandering kan zijn,” zegt AB Inbev daarover. Het fandorp is er in de eerste plaats voor de Rode Duivels en hun supporters, klinkt het. Verschillende cafés in Brussel volgen die redenering trouwens ook of zeggen dat ze de inkomsten nodig hebben. Café Roskam stelde de vraag uiteindelijk aan de eigen klanten via sociale media. “Ik denk dat het eerder richting nee gaat,” zegt cafébaas Ruud deze woensdag aan BRUZZ radio.

Herbeluister het interview met Ruud van Café Roskam hier:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?