Vrijdagavond 2 juli 2021: teleurgestelde supporters van de Rode Duivels op het Sint-Gillisvoorplein tijdens de met 1-2 verloren kwartfinale tegen Italië op Euro 2020. De Italiaanse supporters juichen

| Een gevuld Sint-Gillisvoorplein tijdens het EK.

Brusselse cafés en gemeenten boycotten WK in Qatar: ‘Wij zenden niet uit’

Nena Langloh
© BRUZZ
16/09/2022

Onder meer cafés Maison du Peuple en Brasserie de l’Union in Sint-Gillis hebben deze week aangekondigd dat ze het Wereldkampioenschap voetbal in Qatar niet zullen uitzenden in hun cafés. Ook tal van Brusselse gemeenten doen het deze editie zonder groot scherm. Ze zijn het oneens met de onethische toestanden rond het WK. Maar niet alle cafés zullen dit voorbeeld volgen.

Na vijftien jaar trouw het WK uit te zenden, heeft café Maison du Peuple in Sint-Gillis donderdag via Facebook aangekondigd dat ze dat deze editie niet zullen doen. Ze zijn het oneens met de praktijken in Qatar, dit jaar gastland van de Wereldbeker. “Er zijn duizenden mensen overleden bij het bouwen van het stadion. Daarnaast ligt het stadion midden in de woestijn en zal het continu moeten worden afgekoeld, wat tijdens een energiecrisis niet te verantwoorden is. Ook zou Qatar door corruptie gekozen zijn als gastland,” zegt Thomas Kok van Maison du Peuple. “We hebben geen zin om feest te vieren en daar deel van uit te maken.”

Dat ze er klanten mee zullen verliezen, beaamt Kok. “Natuurlijk zullen er mensen zijn die graag de wedstrijden willen volgen en dat ergens anders zullen doen. Daar hebben we ook respect voor,” zegt hij. “Er zullen evengoed ook mensen zijn die geen zin hebben in een voetbalmatch en zich bij ons welkom zullen voelen. We hopen dat die groepen elkaar in evenwicht zullen brengen.”

Behalve het Maison du Peuple zeggen ook al zeker Le Caberdouche in Brussel-Stad, dat dezelfde eigenaar heeft, en Brasserie de l’Union in Sint-Gillis dat ze het WK dit jaar niet zullen uitzenden. “Maar het is niet de bedoeling om een rolmodel te zijn voor andere cafés,” benadrukt Kok. “Wij zijn het niet eens met het WK, maar ik begrijp dat andere cafés de wedstrijden wel zullen uitzenden.”

‘Economisch niet te veroorloven’

Na de coronacrisis en met de huidige energiecrisis is de Wereldbeker voor vele cafés juist een (financieel) geschenk. De wedstrijden trekken typisch massa’s supporters aan in de Brusselse cafés, wat veel geld in het laatje brengt. “Ik zou het mij niet financieel kunnen veroorloven om niet uit te zenden,” zegt de uitbater van sportcafé 77 Bar in Elsene. “Maar begrijp me niet verkeerd: ik steun de praktijken van Qatar daarom niet.”

Café Luxembourg op het Luxemburgplein, een hotspot tijdens WK-wedstrijden, kiest er ook voor om uit te zenden. “We zijn ook niet akkoord met de omstandigheden, maar het blijft een evenement dat veel mensen aantrekt. Zeker in deze wijk waar veel expats wonen,” zegt de uitbater. “Trouwens, als we niet uitzenden, verliezen we veel klanten aan de concurrentie. Het café naast ons is een sportcafé.”

Een café meer in het noorden van Brussel dat anoniem wenst te blijven, heeft ook besloten om de wedstrijden uit te zenden. “We hebben dat altijd gedaan en we vinden dat als de klanten zin hebben om de match te zien, ze die keuze moeten hebben,” zegt de uitbater. “Ik vind ook dat de boycot nu te laat komt. Het is al jaren geleden beslist dat dit WK in Qatar zal plaatsvinden.”

Na wat belwerk blijkt dat veel cafés op dezelfde lijn zitten: ze zijn absoluut niet akkoord met de omstandigheden van het WK dit jaar, maar kunnen het financieel niet maken om de wedstrijden niet uit te zenden. Bijvoorbeeld KFK Hope, O’Reilly’s, Lava en Affligem Café geven aan dat ze de wedstrijden zullen uitzenden.

Geen grote schermen

Tal van Brusselse gemeenten kiezen er dit jaar ook voor om geen matches uit te zenden op een groot scherm. Brussel-Stad, Jette, Oudergem en Sint-Pieters-Woluwe bevestigen allemaal dat dat dit jaar het geval zal zijn. De redenen zijn “ethisch en ecologisch”, Brussel-Stad wenste geen commentaar te geven.

“Ik vind het jammer dat de verantwoordelijkheid bij de gemeenten en cafés wordt gelegd,” zegt Benoît Cerexhe (Les Engagés), burgemeester van Sint-Pieters-Woluwe. “Waarom kiezen de openbare omroepen er wel voor om het WK uit te zenden? Waarom stelt de Koninklijke Belgische Voetbalbond zich geen vragen?”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Samenleving , Sport , wk qatar , wereldbeker voetbal , Café maison du peuple , brasserie de l'union , 77 bar , Café Luxembourg , boycot wk

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni