Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, na een covid-19-overleg met de andere Brusselse burgemeesters op 24 oktober 2020

| Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek, na een covid-19-overleg met de andere Brusselse burgemeesters op 24 oktober 2020.

De Wolf overlegt opnieuw met burgemeesters over grote schermen EK voetbal

TRO
© BRUZZ
24/06/2021
Updated: 24/06/2021 13.50u

Vincent De Wolf, burgemeester van Etterbeek en voorzitter van de conferentie van Brusselse burgemeesters, is opnieuw aan het overleggen met zijn collega's over grote schermen voor het EK voetbal in Brussel. Hij doet dat naar aanleiding van de vervroegde versoepelingen van de federale coronamaatregelen en de beslissing van de gemeente Sint-Joost-ten-Node om een groot scherm te plaatsen voor de 1/8ste finale van België.

Omdat de Rode Duivels de 1/8 finale van het Europees kampioenschap voetbal bereikt hebben en omdat de epidemiologische toestand het toelaat, werd door het Overlegcomité beslist dat de geplande coronaversoepelingen niet op 1 juli, maar al op 27 juni ingaan. België speelt dan tegen Portugal. Dat betekent dat er vanaf dan 2.500 mensen toegelaten zijn bij evenementen buiten. Ook mag de horeca tot 1u openblijven in plaats van half 12.

De gemeente Sint-Joost-ten-Node maakte direct van de gelegenheid gebruik door aan te kondigen dat er een groot scherm op het Sint-Joostplein geplaatst zal worden. Nochtans was eerder door de Brusselse burgemeesters afgesproken om geen grote schermen te plaatsen.

Vincent De Wolf (MR), burgemeester van Etterbeek en voorzitter van de conferentie van burgemeesters, heeft daarom een nieuw overleg opgestart met zijn collega's. "De nieuwe maatregelen stellen ons in staat om onze eerdere beslissing te herzien", zegt hij. "We zagen in Elsene, Etterbeek en elders na de winst op Finland duidelijk dat een herevaluatie van onze eerdere beslissing gevraagd wordt. Ik zou graag met mijn collega-burgemeesters en de korpschefs willen nagaan welke voorwaarden ons zouden toestaan, met inachtneming van de openbare orde, te overwegen dergelijke evenementen te laten doorgaan."

Het gaat niet om een fysieke samenkomst. De Wolf heeft alle burgemeesters gecontacteerd over hun positie en plannen, maar wacht nog op een reactie van enkelen. "Het beste zou zijn wanneer we een gezamenlijke beslissing kunnen nemen, maar er is nog geen unanimiteit."

Kwartfinale in Brusselse stadions

Onder de verschillende Brusselse politiekorpsen lijkt die unanimiteit wel aanwezig. De Wolf zegt dat het voor de verschillende politiechefs die hij sprak onmogelijk is om op zo'n korte termijn nog de veiligheid te kunnen garanderen op dergelijke evenementen in de publieke ruimte. "Na de NAVO- en EU-toppen van afgelopen week, lopen zij op hun tenen. Ze zeggen mij dat het niet mogelijk is om zulke massabijeenkomsten te beheersen." Ook Sint-Joosts burgemeester Emir Kir kwam tot dat inzicht na overleg met zijn politiechef en annuleerde het evenement in zijn gemeente.

De Wolf stelt voor om, mochten de Rode Duivels nog een ronde verder komen, de kwartfinale op 2 juli op grote schermen in lokale voetbalstadions uit te zenden. "Dat is gemakkelijker te organiseren. Je hebt duidelijker zicht op hoeveel mensen aanwezig zijn en kunt hen bij de ingang controleren. Op een openbaar plein is dat onmogelijk."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni